Outlook "OST Dosyası Maksimum Boyuta Ulaştı" Hatası! İşte Çözümleri!
Outlook kullanırken aniden "Outlook veri dosyası (.ost) maksimum boyuta ulaştı" uyarısıyla karşılaşmak, e-posta alıp göndermenizin durduğu anlamına gelir. Modern Outlook sürümlerinde (2013, 2016, 2019 ve Microsoft 365) .ost dosyaları için varsayılan olarak 50 GB'lık bir teknik sınır bulunur. Posta kutunuz bu sınıra ulaştığında, Outlook yeni veri kabul etmeyi durdurur. Bu bir bozulma hatası değil, bir kapasite sorunudur. Paniklemenize gerek yok; bu sorunu çözmek için e-posta kutunuzu temizlemenin veya bu teknik sınırı artırmanın yolları mevcuttur. İşte bu sorunu aşmak için izlemeniz gereken 5 etkili adım.Adım 1: Sorunun Kaynağı: 50 GB Sınırı Nedir ve Neden Dolar?
Outlook'un eski sürümlerinde (2007 gibi) .ost dosyaları 20 GB ile sınırlıydı. Modern sürümlerde bu sınır varsayılan olarak 50 GB'a yükseltildi. Bu sınır, performans ve stabiliteyi korumak için Microsoft tarafından belirlenmiştir. Posta kutunuzun bu sınıra ulaşmasının başlıca nedenleri şunlardır:- Büyük Ekli E-postalar: Yıllar içinde biriken yüksek boyutlu sunumlar, videolar veya PDF dosyaları.
- Silinmiş Öğeler: "Silinmiş Öğeler" klasörünüzü veya "Gereksiz E-posta" klasörünüzü düzenli olarak boşaltmamanız.
- Aşırı E-posta Birikimi: Milyonlarca küçük e-posta bile zamanla devasa bir toplam boyuta ulaşabilir.
- Paylaşılan Posta Kutuları: Kendi posta kutunuzla birlikte eriştiğiniz paylaşılan posta kutuları veya ortak takvimler de sizin .ost dosyanızın boyutuna etki edebilir.
Adım 2: Hızlı Çözüm: Posta Kutusu Temizleme Aracı
OST dosyanız dolduğunda ilk yapmanız gereken, yer açmaktır. Outlook'un kendi yerleşik "Posta Kutusu Temizleme" aracı bunun için idealdir.- Outlook'ta Dosya > Araçlar > Posta Kutusu Temizleme yolunu izleyin.
- "Posta Kutusu Boyutunu Görüntüle..." seçeneğine tıklayarak hangi klasörlerin en çok yeri kapladığını (genellikle Gelen Kutusu, Gönderilmiş Öğeler veya Ekler) tespit edin.
- "Daha eski öğeleri bul..." veya "Daha büyük öğeleri bul..." seçeneklerini kullanarak yer kaplayan gereksiz e-postaları bulun ve silin. (Özellikle 10 MB üzeri e-postaları aratmak çok etkilidir).
- "Silinmiş Öğeler" klasörünüze sağ tıklayın ve "Klasörü Boşalt" seçeneğini seçin.
Adım 3: OST Dosyasını Sıkıştırma (Compact)
E-postaları sildikten sonra .ost dosyanızın boyutu otomatik olarak küçülmez. Outlook'a bu "boş alanı" dosyadan çıkarması için manuel olarak komut vermeniz gerekir.- Outlook'ta Dosya > Hesap Ayarları > Hesap Ayarları... yolunu izleyin.
- "Veri Dosyaları" sekmesine geçin.
- Sorun yaşadığınız hesaba ait .ost dosyasını seçin ve "Ayarlar..." butonuna tıklayın.
- Açılan küçük pencerede "Gelişmiş" sekmesine geçin.
- "Outlook Veri Dosyası Ayarları..." butonuna tıklayın.
- "Şimdi Sıkıştır" (Compact Now) butonuna basın. Bu işlem, dosya boyutuna bağlı olarak birkaç dakika sürebilir ve silinen öğelerin kapladığı alanı fiziksel olarak dosyadan kaldırır.
Adım 4: Çevrimiçi Arşivlemeyi (Online Archive) Kullanma
Eğer Microsoft 365 kurumsal bir lisansınız varsa, en sağlıklı ve kalıcı çözüm "Çevrimiçi Arşiv" (Online Archive veya In-Place Archive) özelliğini kullanmaktır.- Bu özellik, belirli bir tarihten (örn. 1 yıldan) eski e-postaları otomatik olarak .ost dosyanızdan alır ve sunucudaki ayrı bir "Arşiv" klasörüne taşır.
- Bu arşiv klasörü .ost dosyanızın boyutuna dahil edilmez ve böylece 50 GB sınırını aşmanızı engeller.
- Bu özelliği etkinleştirmek için genellikle BT yöneticinizle iletişime geçmeniz veya Exchange Yönetim Merkezi'nden (EAC) hesabınız için arşivlemeyi açmanız gerekir.
Adım 5: İleri Düzey: OST Sınırını Kayıt Defteri (Registry) ile Artırma
Eğer posta kutunuzu temizleyemiyorsanız veya acil bir çözüm gerekiyorsa, 50 GB sınırını Windows Kayıt Defteri (Registry) üzerinden manuel olarak artırabilirsiniz. (Önerilen maksimum sınır 100 GB'dır).- Uyarı: Kayıt Defteri'nde yanlış bir değişiklik yapmak sisteminize zarar verebilir. Bu adımı dikkatle uygulayın.
- Klavyeden Windows + R tuşlarına basın, regedit yazın ve Enter'a basın.
- Şu yola gidin (Outlook sürümünüze göre 16.0 değişebilir):HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\16.0\Outlook\PST(Not: Yolun \PST ile bitmesi normaldir, .ost ayarları da buradan yönetilir).
- Sağ taraftaki boş alana sağ tıklayın, Yeni > DWORD (32-bit) Değeri seçin.
- Değerin adını MaxFileSize olarak belirleyin.
- Aynı şekilde bir DWORD daha oluşturun ve adını WarnFileSize yapın.
- WarnFileSize üzerine çift tıklayın, "Ondalık" (Decimal) sistemini seçin ve değer olarak 97280 (Bu, 95 GB'ın MB cinsinden karşılığıdır) girin.
- MaxFileSize üzerine çift tıklayın, "Ondalık" (Decimal) sistemini seçin ve değer olarak 102400 (Bu, 100 GB'ın MB cinsinden karşılığıdır) girin.
- Kayıt Defteri'ni kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Outlook artık 100 GB'a kadar büyümenize izin verecektir.