Windows'un "NTLDR Eksik" veya "BOOTMGR Eksik" Hatası: Nedenleri ve Adım Adım Kesin Çözüm Yolları Kılavuzu
Bilgisayarınızın güç düğmesine bastığınızda, Windows logosunu görmek yerine siyah bir ekranda "NTLDR eksik" (Windows XP/2000) veya "BOOTMGR eksik" (Windows 7/8/10/11) hatasıyla karşılaşmak, işletim sisteminin açılış (önyükleme) dosyalarının bulunamadığı veya bozulduğu anlamına gelir. Bu, Windows'un "nasıl başlayacağını" bilemediği, en temel açılış hatalarından biridir. Bu hatalar genellikle donanımsal bir arızadan çok (yine de mümkündür), bozuk sistem dosyaları, yanlış önyükleme sırası veya başarısız bir güncellemeden kaynaklanır. Bu makalede, bu iki kritik hatanın nedenlerini ve sisteminizi kurtarmak için atmanız gereken adımları detaylıca inceleyeceğiz.1. NTLDR ve BOOTMGR Nedir? Aralarındaki Fark
Her iki dosya da Windows'un önyükleyicisidir, ancak farklı sürümlere aittirler:- NTLDR (NT Loader):
- Sistem: Windows XP, Windows Server 2003 gibi eski, NT tabanlı sistemlerde kullanılır.
- Görevi: boot.ini dosyasını okuyarak işletim sistemi seçeneklerini sunar ve ntoskrnl.exe (Windows çekirdeği) dosyasını yükler.
- BOOTMGR (Windows Boot Manager):
- Sistem: Windows Vista, 7, 8, 10 ve 11 gibi modern sistemlerde (EFI/UEFI ve BIOS) kullanılır.
- Görevi: Boot Configuration Data (BCD) adı verilen bir veritabanını okuyarak işletim sistemi seçeneklerini sunar ve winload.exe dosyasını çalıştırır.
2. "Eksik" Hatasının Başlıca Nedenleri
Bu hataların temel kaynağı, BIOS/UEFI'nin önyükleyiciyi bulamamasıdır.- Yanlış Önyükleme Sırası (En Yaygın Neden):
- Sorun: BIOS ayarlarında önyükleme sırası (Boot Order), Windows'un kurulu olduğu disk (C
yerine, yanlışlıkla içinde işletim sistemi olmayan bir USB belleğe, harici diske veya ikincil bir HDD'ye ayarlanmıştır.
- Etki: Bilgisayar, önyükleme dosyalarını yanlış yerde arar, bulamaz ve hatayı verir.
- Sorun: BIOS ayarlarında önyükleme sırası (Boot Order), Windows'un kurulu olduğu disk (C
- Bozuk veya Silinmiş Önyükleme Dosyaları:
- Sorun: BOOTMGR dosyası veya BCD veritabanı, ani güç kesintileri, başarısız Windows güncellemeleri veya kötü amaçlı yazılım saldırıları nedeniyle bozulmuş veya silinmiştir.
- Aktif Bölüm (Active Partition) Hatası:
- Sorun: Özellikle eski MBR disk yapılarında, Windows'un kurulu olduğu bölüm (partition) "Aktif" olarak işaretlenmemiştir. BIOS, hangi bölümden başlayacağını bilemez.
- Fiziksel Disk Sorunları:
- Sorun: Sabit diskin (HDD/SSD) kendisinde fiziksel bir arıza (bad sector) olması veya anakart ile disk arasındaki SATA kablosunun gevşemesi/bozulması.
3. Çözüm Yöntemi 1: BIOS/UEFI Ayarlarını Kontrol Etme
Herhangi bir onarım işlemine başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken ilk adım budur.- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılışta DEL, F2, F10 veya F12 tuşlarına basarak BIOS/UEFI ayarlarına girin.
- "Boot" (Önyükleme) sekmesine gidin.
- "Boot Order" (Önyükleme Sırası) veya "Boot Priority" listesini kontrol edin.
- Birinci sırada, Windows'un kurulu olduğu diskin (genellikle "Windows Boot Manager" veya diskinizin modeli yazar, örn. "Samsung 970 EVO") olduğundan emin olun.
- Eğer birinci sırada bir USB bellek veya başka bir disk varsa, Windows diskinizi ilk sıraya taşıyın.
- Ayarları kaydedip (Genellikle F10) çıkın.
4. Çözüm Yöntemi 2: Windows Kurtarma Ortamı (WinRE) Kullanma
Eğer BIOS ayarları doğruysa, sorun bozuk önyükleme dosyalarındadır ve bunları onarmak için bir Windows Kurulum USB'si veya DVD'si gerekir.- Windows Kurulum USB'nizi takın ve bilgisayarı bu USB'den başlatın.
- Dil ekranını geçtikten sonra, sol alttaki "Bilgisayarınızı onarın" (Repair your computer) seçeneğine tıklayın.
- "Sorun Gider" (Troubleshoot) > "Gelişmiş Seçenekler" (Advanced Options) yolunu izleyin.
5. Kurtarma Adımı A: Başlangıç Onarma (En Kolay)
- Gelişmiş Seçenekler menüsünde "Başlangıç Onarma" (Startup Repair) seçeneğini seçin.
- Windows, BOOTMGR veya NTLDR ile ilgili sorunları otomatik olarak tarayacak ve onarmaya çalışacaktır. Çoğu durumda bu basit adım sorunu çözer.
6. Kurtarma Adımı B: Manuel Onarım (Komut İstemi)
Eğer Başlangıç Onarma başarısız olursa, önyükleme kayıtlarını manuel olarak yeniden oluşturmanız gerekir.- Gelişmiş Seçenekler menüsünden "Komut İstemi" (Command Prompt) seçeneğini açın.
- Aşağıdaki komutları sırasıyla girin. Her komut, önyükleme sürecinin farklı bir parçasını onarır:
# 1. Ana Önyükleme Kaydını (MBR) onarır (Eski sistemler/BIOS için)
bootrec /fixmbr
# 2. Yeni bir önyükleme sektörü yazar (BOOTMGR için kritik)
bootrec /fixboot
# 3. (Eğer "erişim engellendi" hatası alırsanız, önce BCD'yi yeniden adlandırın)
# attrib C:\boot\bcd -h -r -s
# ren C:\boot\bcd bcd.old
# Ve sonra tekrar `bootrec /fixboot` deneyin.
# 4. Windows kurulumlarını tarar ve BCD'ye ekler (Çift işletim sistemi varsa önemlidir)
bootrec /scanos
# 5. Taranan Windows kurulumlarını BCD'ye yeniden yazar
bootrec /rebuildbcd
Eğer bootrec /fixboot komutu Erişim engellendi derse, bu genellikle UEFI sistemlerde olur. Bu durumda bootsect /nt60 sys komutunu veya daha gelişmiş bcdboot komutunu kullanmak gerekir:
# UEFI için daha etkili BCD onarımı:
# (C:\Windows, Windows'un kurulu olduğu dizin)
bcdboot C:\Windows
- Komutları girdikten sonra Komut İstemi'ni kapatın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.