Detaylı Rehber: "NTLDR Eksik" (NTLDR is Missing) Başlangıç Hatası
"NTLDR Eksik" (veya "NTLDR is Missing, Press any key to restart") hatası, Windows'un (özellikle Windows XP, 2000 ve Server 2003) bilgisayarı başlatmak için ihtiyaç duyduğu kritik bir dosyayı bulamadığı anlamına gelen bir önyükleme (boot) hatasıdır.Bu hata, Windows'un modern sürümlerinde (Vista, 7, 8, 10, 11) yerini
BOOTMGR Eksik hatasına bırakmıştır. Eğer bu hatayı alıyorsanız, muhtemelen eski bir sistem kullanıyorsunuz veya bir çift önyükleme (dual-boot) sorunu yaşıyorsunuz demektir.NTLDR Nedir?
NTLDR (NT Loader), Windows'un NT tabanlı eski sürümlerinin (XP'ye kadar) "Önyükleyicisi"dir. Görevi, bilgisayar açıldıktan sonra donanım bilgilerini toplamak (NTDETECT.COM kullanarak) ve kullanıcıya işletim sistemi seçme menüsünü (boot.ini dosyasını okuyarak) sunmaktır. Bu dosyalar eksik veya bozuksa, Windows yükleme işlemine başlayamaz.Hatanın Başlıca Nedenleri Nelerdir?
- BIOS Başlangıç Sırası (Boot Order) Yanlış: En yaygın ve en basit nedendir. Bilgisayar, Windows'un yüklü olduğu sabit disk yerine, içinde işletim sistemi olmayan bir USB bellek, CD/DVD veya disketten başlamaya çalışıyor olabilir.
NTLDRveyaNTDETECT.COMDosyaları Silinmiş veya Bozulmuş: Bu iki dosya sistemin kök dizininde (C:\) bulunmalıdır. Yanlışlıkla silinmeleri veya bozulmaları bu hataya neden olur.- Bozuk
boot.iniDosyası:boot.inidosyası, NTLDR'ye Windows'un hangi disk bölümünde kurulu olduğunu söyler. Bu dosya bozuksa veya yanlış yapılandırılmışsa, NTLDR işletim sistemini bulamaz. - Sabit Disk Sorunları: Sabit diskinizde fiziksel (bad sector) veya mantıksal hatalar olması, bu kritik dosyaların okunmasını engelleyebilir.
- Gevşek veya Arızalı Kablolar: Sabit diskinizin anakarta bağlandığı veri (SATA/IDE) veya güç kabloları gevşemiş veya arızalanmış olabilir.
- Başarısız Windows Güncellemesi veya Kurulumu: Nadiren de olsa, başarısız bir güncelleme veya onarım denemesi bu dosyaları bozabilir.
Detaylı Çözüm Adımları
Adım 1: En Basit Kontroller (İlk Bunu Deneyin)
- Tüm Harici Sürücüleri Çıkarın: Bilgisayarınıza takılı olan tüm USB bellekleri, harici diskleri, CD/DVD'leri ve disketleri çıkarın.
- Bilgisayarı Yeniden Başlatın: "Press any key to restart" (Yeniden başlatmak için bir tuşa basın) uyarısı veriyorsa, bir tuşa basarak veya güç düğmesiyle bilgisayarı yeniden başlatın.
Adım 2: BIOS Başlangıç Sırasını Kontrol Edin
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve açılış ekranında (genellikle
DEL,F2,F10veyaF12) tuşuna basarak BIOS ayarlarına girin. - "Boot" (Başlangıç) veya "Boot Order" (Başlangıç Sırası) sekmesini bulun.
- "1st Boot Device" (Birincil Başlangıç Aygıtı) olarak bilgisayarınızın ana sabit diskinin (genellikle
HDD-0,SATA-0veya diskinizin modeli yazar) ayarlandığından emin olun. - Eğer CD/DVD veya USB sürücü ilk sıradaysa, bunu değiştirip sabit diski ilk sıraya alın.
- Ayarları kaydederek (
[SIZE=5]F10[/SIZE]tuşu genellikle "Save and Exit" yapar) BIOS'tan çıkın.
Adım 3: Windows Kurtarma Konsolu'nu Kullanma (En Etkili Yöntem)
Bu adım için orijinal Windows XP Kurulum CD/DVD'nize ihtiyacınız olacak.- Windows XP CD'sini sürücünüze takın ve bilgisayarı CD'den başlatın (Bunun için Adım 2'deki gibi BIOS'tan CD/DVD sürücüyü ilk sıraya almanız gerekebilir).
- "Kur'a Hoş Geldiniz" ekranı geldiğinde, klavyenizden R tuşuna basarak Kurtarma Konsolu'nu (Recovery Console) seçin.
- Kurtarma Konsolu, hangi Windows kurulumunda oturum açmak istediğinizi soracaktır (Genellikle
[SIZE=5] 1: C:\WINDOWS[/SIZE]).1yazıpEnter'a basın. - Varsa, Yönetici (Administrator) parolanızı girin. (Eğer parola belirlemediyseniz boş bırakıp Enter'a basın).
- Komut satırına düştüğünüzde (
C:\WINDOWS>), aşağıdaki komutları sırayla yazın:- Eksik Dosyaları CD'den Kopyalama:(CD sürücünüzün harfinin D: olduğunu varsayıyoruz. Değilse D: yerine doğru harfi yazın)
copy D:\i386\ntldr C:\yazıpEnter'a basın. (Üzerine yazılsın mı diye sorarsaEveyaYtuşuna basın).copyD:\i386\ntdetect.com C:\yazıpEnter'a basın. (Yine sorarsaEveyaYtuşuna basın). boot.iniDosyasını Yeniden Oluşturma:bootcfg /rebuildyazıpEnter'a basın.Bu komut, diskinizdeki Windows kurulumlarını tarayacaktır.Bir kurulum bulduğunda (C:\WINDOWSgibi), "Önyükleme listesine kurulum eklensin mi? (E/H/T)" diye soracaktır.E(Evet) yazın."Yükleme Tanımlayıcısı Girin:" diye sorduğunda (Bu, menüde görünecek isimdir), Windows XP Professional (veya Home) yazın."Yükleme seçeneklerini girin:" diye sorduğunda,/fastdetectyazın ve Enter'a basın.- Ana Önyükleme Kaydını (MBR) Onarma:fixmbr yazın ve Enter'a basın. (Yeni bir MBR yazmak istediğinizden emin misiniz diye sorarsa
EveyaYtuşuna basın).
- Eksik Dosyaları CD'den Kopyalama:(CD sürücünüzün harfinin D: olduğunu varsayıyoruz. Değilse D: yerine doğru harfi yazın)
- Tüm komutlar bittikten sonra,
exityazıpEnter'a basarak bilgisayarı yeniden başlatın. (Başlatmadan önce CD'yi çıkarmayı unutmayın).
Adım 4: Disk Hatalarını Kontrol Etme
Eğer Adım 3 işe yaramazsa, diskte bir sorun olabilir. Tekrar Kurtarma Konsolu'na girin (Adım 3'teki gibi) ve aşağıdaki komutu çalıştırın:chkdsk C: /rBu komut, diskinizdeki hataları bulmaya ve bozuk sektörleri onarmaya çalışacaktır. İşlem diskinizin boyutuna göre çok uzun sürebilir.
Modern Sistemlerde (Windows 10/11) "NTLDR" Hatası Alıyorsam?
Bu çok nadir bir durumdur. Genellikle şu anlama gelir:- Bilgisayarınızda hem eski bir Windows (XP) hem de yeni bir Windows (10/11) yüklüydü (dual-boot) ve önyükleme yapılandırması bozuldu.
- BIOS'ta "Eski Önyükleme" (Legacy Boot) modu yanlışlıkla etkinleştirildi ve sistem yeni "BOOTMGR" yerine eski "NTLDR"yi arıyor.