Neler yeni

İşletim Sistemi Güncellemelerinin Yapılamaması

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

Windows ve Diğer İşletim Sistemlerinde Güncelleme Hataları: Nedenleri ve Adım Adım Çözümleri Rehberi​

İşletim sistemleri için yayınlanan güncellemeler, yalnızca yeni özellikler getirmekle kalmaz, aynı zamanda güvenlik açıklarını kapatır ve sistem kararlılığını artırır. Ancak, bu kritik güncellemeler sırasında "Güncelleme tamamlanamadı," "Geri alınıyor," veya spesifik hata kodları (örneğin, 0x80070005) ile karşılaşmak yaygın bir sorundur. Bu durum, genellikle bozuk sistem dosyaları, yetersiz depolama alanı veya ağ/güvenlik yazılımlarının çakışması gibi karmaşık nedenlerden kaynaklanır. Bu makale, güncelleme hatalarının temel nedenlerini analiz edecek ve bu can sıkıcı durumu kesin olarak çözmek için uygulamanız gereken en güvenilir teknik adımları sunacaktır.

Bilgisayar.jpg

1. Güncelleme Hatalarının Yaygın Nedenleri​

Güncellemelerin başarısız olmasının arkasında genellikle birbiriyle ilişkili birden fazla faktör yatar.

• Bozuk Güncelleme Önbelleği: İndirilen güncelleme dosyalarının depolandığı önbellek klasörlerinin bozulması. Windows, bu bozuk dosyaları yüklemeye çalıştıkça sürekli hata alır.
  • Yetersiz Disk Alanı: Özellikle büyük "özellik güncellemeleri" (örneğin Windows 10'dan 11'e geçiş gibi) için gerekli olan boş depolama alanının (genellikle en az 20 GB) sağlanamaması.
  • Üçüncü Parti Yazılım Çakışmaları: Güvenlik duvarları, antivirüs programları veya VPN yazılımları, güncelleme işlemi sırasında sistem dosyalarına erişimi engelleyerek hataya yol açar.
  • Sistem Dosyası Bütünlüğü Bozukluğu: İşletim sisteminin temel dosyalarının (DLL'ler, Kayıt Defteri girdileri) bozuk olması, güncellemenin başarıyla tamamlanmasını engeller.

2. İlk Çözüm Adımı: Güncelleme Önbelleğini Temizleme​

Güncelleme hatalarının %80'i, Windows Update hizmetlerinin ve önbelleğinin sıfırlanmasıyla çözülür.

• Adım 1: Hizmetleri Durdurma: Komut İstemi'ni (Yönetici olarak) açın ve sırasıyla şu komutları girerek ilgili hizmetleri durdurun:
    • net stop wuauserv
    • net stop bits
  • Adım 2: Önbelleği Temizleme: Windows gezginini açın ve C:\Windows\SoftwareDistribution klasörüne gidin. Bu klasörün içindeki tüm dosyaları ve klasörleri silin (Erişim izni isterse onaylayın). Bu, bozuk indirme önbelleğini sıfırlayacaktır.
  • Adım 3: Hizmetleri Yeniden Başlatma: Komut İstemi'ne geri dönün ve durdurduğunuz hizmetleri yeniden başlatın:
    • net start wuauserv
    • net start bits
  • Test: Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik menüsüne giderek güncellemeyi tekrar deneyin.

3. Sistem Bütünlüğünü Onarma (SFC ve DISM)​

Önbellek temizliğinin işe yaramadığı durumlarda, temel sistem dosyalarının onarılması gerekir.

• Sistem Dosyası Denetleyicisi (SFC): Komut İstemi'ni (Yönetici olarak) açın ve sfc /scannow komutunu çalıştırın. Bu araç, Windows'un kritik dosyalarını tarar ve bozuk olanları otomatik olarak onarır.
  • DISM (Dağıtım Görüntüsü Hizmeti ve Yönetimi): Eğer SFC aracı hatayı çözemezse, daha güçlü olan DISM aracını kullanın. Yine Komut İstemi'nde sırasıyla şu komutları girin (bu işlem internet bağlantısı gerektirebilir ve uzun sürebilir):
    • DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
    • DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

4. Güvenlik Yazılımlarını ve Çakışmaları Yönetme​

Üçüncü parti antivirüsler, güncellemeler sırasında erişim kısıtlamaları getirerek sorun çıkarabilir.

• Geçici Devre Dışı Bırakma: Güncelleme yapmadan önce, kullandığınız üçüncü parti antivirüs veya güvenlik duvarı yazılımlarını geçici olarak devre dışı bırakın veya mümkünse kaldırın. Güncelleme tamamlandıktan sonra yeniden kurabilirsiniz.
  • VPN ve Proxy: Eğer VPN veya Proxy bağlantısı kullanıyorsanız, güncelleme sırasında bunları tamamen kapatın. Ağ bağlantınızın doğrudan ve güvenilir olduğundan emin olun.

5. Yükseltme Asistanı Kullanımı​

Yukarıdaki hiçbir çözüm işe yaramıyorsa ve sorun bir özellik güncellemesi (feature update) ile ilgiliyse, Windows Update Assistant'ı kullanın.
  • Çözüm: Microsoft'un web sitesine gidin ve "Windows Güncelleme Asistanı" (Update Assistant) aracını indirin. Bu araç, güncelleme dosyalarını doğrudan Microsoft sunucularından indirir ve mevcut sorunları baypas ederek (atlayarak) yükseltme işlemini gerçekleştirir. Bu, genellikle en inatçı güncelleme hatalarını çözen son çare yöntemdir.
Siz, bir Windows güncelleme hatasıyla karşılaştığınızda hangi hata koduyla en sık karşılaşıyorsunuz ve size göre en güvenilir çözüm yöntemi, güncelleme önbelleğini temizlemek mi yoksa DISM/SFC komutlarını kullanmak mı? Deneyimlerinizi bizimle paylaşın!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri