Neler yeni

KFN Intel Core Ultra 300 Panther Lake

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN Haberleri: Intel'in En Büyük Kozu Geliyor: Core Ultra 300 "Panther Lake" Serisi Hakkında Her Şey!​

Teknoloji devi Intel, Arrow Lake ve Lunar Lake'in ardından mobil dünyayı sarsacak ve şirketin üretimdeki gücünü kanıtlayacak olan yeni nesil Core Ultra 300 "Panther Lake" serisi için gün sayıyor. 18A üretim teknolojisiyle donatılan bu işlemciler, verimlilik ve performans dengesini yeniden tanımlamaya hazırlanıyor.

KFNHaberleri.png

2025 yılının son çeyreğine girerken, gözler şimdiden 2026'nın başında gerçekleşecek olan CES fuarına çevrildi. Intel'in bir süredir üzerinde çalıştığı ve şirketin "geri dönüş bileti" olarak görülen Core Ultra 300 serisi, kod adıyla Panther Lake, donanım dünyasında büyük bir heyecan yaratmış durumda. KFN Haberleri olarak, sızdırılan teknik detayları, yeni mimariyi ve bu serinin neden Intel için hayati bir önem taşıdığını sizler için derledik.

Intel 18A Devrimi: Eve Dönüş Başlıyor​

Panther Lake'i önceki nesillerden ayıran en kritik özellik, şüphesiz üretim teknolojisi. Arrow Lake ve Lunar Lake serilerinde TSMC'nin üretim bantlarını kullanan Intel, Core Ultra 300 serisi ile birlikte kendi geliştirdiği ve "Angstrom Çağı"nın kapılarını aralayan Intel 18A sürecine geçiş yapıyor.

Bu teknoloji, RibbonFET (Gate-All-Around) transistör yapısı ve PowerVia (arkadan güç besleme) teknolojisini bir araya getiriyor. PowerVia sayesinde işlemcinin güç dağıtım katmanları transistörlerin arkasına taşınıyor; bu da sinyal karışıklığını azaltırken enerji verimliliğini muazzam ölçüde artırıyor. Intel, bu hamleyle hem üretimdeki liderliğini geri almayı hem de rakipleri karşısında pil ömrü ve watt başına performans konusunda ciddi bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

Mimaride Yeni Dönem: Cougar Cove ve Darkmont​

Core Ultra 300 serisi, Intel'in hibrit mimari stratejisini bir adım öteye taşıyor. İşlemcinin kalbinde iki yeni çekirdek mimarisi yatıyor:

1. Cougar Cove (Performans Çekirdekleri): Lion Cove mimarisinin halefi olan bu P-çekirdekleri, tek çekirdek performansını artırırken güç tüketimini optimize etmeye odaklanıyor. Sızan bilgilere göre, IPC (döngü başına komut) artışından ziyade, sürdürülebilir performans ve verimlilikte büyük iyileştirmeler sunacak.
  2. Darkmont (Verimlilik Çekirdekleri): Arka plandaki işlemleri ve çoklu görevleri üstlenen E-çekirdeklerinde ise Skymont mimarisinin yerini Darkmont alıyor. Darkmont çekirdekleri, özellikle düşük güç tüketimi gerektiren senaryolarda Lunar Lake'in yakaladığı başarıyı daha da ileriye taşıyacak.

Xe3 "Celestial" ile Grafikte Sıçrama​

Intel, entegre grafik (iGPU) tarafında da büyük bir sıçrama yapmaya hazırlanıyor. Panther Lake, Xe3 mimarisine (kod adı Celestial) sahip ilk işlemci ailesi olacak. Önceki nesil Xe2 "Battlemage" mimarisine kıyasla çok daha yüksek grafik performansı vaat eden bu birim, özellikle ince ve hafif dizüstü bilgisayarlarda harici ekran kartına ihtiyaç duymadan AAA oyun deneyimi sunmayı hedefliyor.

Sızıntılara göre, en üst seviye modellerde 12 Xe3 çekirdeği bulunacak. Bu grafik birimi, yapay zeka destekli ölçekleme teknolojisi XeSS ile birleştiğinde, mobil oyunculukta dengeleri değiştirebilecek bir potansiyele sahip.

Çıkış Tarihi ve Beklentiler​

Intel'in yol haritasına göre Panther Lake mimarisinin teknik detayları Ekim 2025'te paylaşılmıştı ancak cihazların raflardaki yerini alması Ocak 2026'da düzenlenecek CES fuarıyla birlikte başlayacak. İlk etapta mobil odaklı (dizüstü bilgisayarlar) olarak piyasaya sürülmesi beklenen Core Ultra 300 serisi, özellikle ultra taşınabilir laptoplar ve el konsolları için vazgeçilmez bir seçenek olabilir.

Intel CEO'su Pat Gelsinger'in de sık sık vurguladığı gibi, Panther Lake sadece bir işlemci değil; Intel'in üretim kaslarını tekrar esnettiği ve "Ben hala buradayım" dediği bir gövde gösterisi olacak.

Sizce Intel'in kendi 18A üretim teknolojisine dönmesi, Apple ve AMD karşısındaki rekabet gücünü artırmaya yetecek mi, yoksa TSMC ile devam mı etmeliydi? Yorumlarda tartışalım!

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)

KFN Haberleri