KFN Haberleri: HÜRJET'in Kalbi Onaylandı: Seri Üretim İçin Geri Sayım Başladı!
Türkiye'nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET projesinde kritik bir eşik daha aşıldı. Projenin seri üretim fazında kullanılacak motor için nihai onaylar alındı.Türk havacılık tarihinin en önemli projelerinden biri olan HÜRJET, gökyüzündeki yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor. TUSAŞ tarafından geliştirilen ve başarılı uçuş testleriyle göğsümüzü kabartan HÜRJET için en kritik virajlardan biri olan motor tedariki ve entegrasyonu konusunda beklenen müjdeli haber geldi. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, HÜRJET'in seri üretim modellerine güç verecek motor için tüm sertifikasyon ve onay süreçleri başarıyla tamamlandı.
Stratejik Ortaklıktan Gelen Güç: F404 Motoru
Yapılan açıklamalara göre, HÜRJET'in ilk seri üretim partisinde, dünya çapında kendini kanıtlamış, yüksek performanslı ve güvenilir bir motor olan General Electric F404-GE-102 turbofan motorları kullanılacak. Bu motor, F/A-18 Hornet gibi birçok savaş uçağında da kullanılan F404 ailesinin, HÜRJET'in ihtiyaçlarına özel olarak yapılandırılmış bir versiyonu.Alınan bu onay, sadece bir motorun seçildiği anlamına gelmiyor. Aynı zamanda motorun HÜRJET'in gövde ve aviyonik sistemleriyle tam uyumlu çalıştığı, performans kriterlerini karşıladığı ve seri üretim bandı için hazır olduğu anlamına geliyor. Bu gelişme, TUSAŞ'ın planlanan takvimde seri üretime başlayabilmesinin önündeki en büyük engellerden birini ortadan kaldırmış oldu.
Asıl Hedef Milli Güç: TEI-TF6000 Ufukta
HÜRJET projesinde ilk etapta F404 motorunun kullanılması stratejik bir ara çözüm olarak görülse de, Türkiye'nin nihai hedefi kendi jet motorunu üretmek. Bu noktada TUSAŞ Motor Sanayii (TEI), TEI-TF6000 adlı milli turbofan motor projesinde çalışmalarına son sürat devam ediyor.TF6000 motoru başarıyla çalıştırılmış ve test süreçleri başlamıştı. Bu motorun geliştirme süreci tamamlandığında, HÜRJET'in ilerleyen üretim partilerinde ve hatta KIZILELMA gibi diğer milli platformlarda kullanılması hedefleniyor. Milli motorun devreye girmesi, Türkiye'yi savunma sanayiinde tam bağımsız bir oyuncu yapacak ve ihracat potansiyelindeki olası kısıtlamaları tamamen ortadan kaldıracak.
Bu Onay Ne Anlama Geliyor?
- Seri Üretim Başlıyor: Motor onayının alınması, üretim bandının kesintisiz çalışması için en kritik adımdı. TUSAŞ artık HÜRJET'leri planlandığı gibi seri olarak üretebilecek.
- Hava Kuvvetleri Güçleniyor: HÜRJET'ler, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki T-38 jet eğitim uçaklarının ve "Türk Yıldızları" tarafından kullanılan NF-5 akrobasi uçaklarının yerini alacak.
- İhracat Kapısı Aralanıyor: HÜRJET, şimdiden birçok ülkenin radarında. Motor tedarikinin güvence altına alınması, potansiyel alıcılar için projenin güvenilirliğini artırıyor ve ihracat görüşmelerini hızlandıracak bir faktör olarak öne çıkıyor.
Peki siz bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz? HÜRJET'in ihracat şansını nasıl görüyorsunuz? Yorumlarda fikirlerinizi bizimle paylaşın!