Harici Diskin Biçimlendirme İstemesi Sorunu: Veri Kaybı Olmadan RAW Dosya Sistemi Hatası Çözümü ve Kurtarma Rehberi
Bilgisayarınıza harici bir disk taktığınızda, Windows'un aniden "Diski kullanabilmeniz için önce biçimlendirmeniz gerekir" uyarısını vermesi, en korkutucu depolama sorunlarından biridir. Bu, diskinizdeki tüm verilere erişilemez olduğu anlamına gelir. Bu uyarı, genellikle dosya sisteminin bozulduğunu ve diskin durumunun "RAW" olarak değiştiğini gösterir.Bu kapsamlı rehber, diskinizi biçimlendirmeden (yani verilerinizi silmeden) önce denemeniz gereken adımları ve veri kurtarma yollarını sunar.
Adım 1: Donanımsal ve Bağlantı Kontrolleri
Her zaman en basit nedenlerle başlayın. Sorun bazen yazılımsal değil, fiziksel olabilir.- Kablo Kontrolü: Kullandığınız USB kablosunun hasarlı olmadığından emin olun. Mümkünse diskinizle birlikte gelen orijinal kabloyu veya kaliteli, kısa bir USB 3.0/3.1 kablosunu kullanın.
- Farklı USB Portu: Diski, özellikle bilgisayarınızın arkasında bulunan (anakarttan gelen) farklı bir USB portuna takmayı deneyin. Ön paneldeki veya USB hub'daki portlar bazen yeterli güç sağlayamayabilir.
- Farklı Bilgisayarda Test: Diski başka bir bilgisayara (tercihen farklı bir işletim sistemine, örneğin bir Mac'e) bağlayarak test edin. Eğer disk orada tanınıyor ve açılıyorsa, sorun diskin kendisinde değil, ilk bilgisayarınızın sürücü veya işletim sistemi sorunundadır.
Adım 2: Disk Yönetimi ile Diskin Durumunu Teyit Etme
Biçimlendirme uyarısını görmezden gelin ve Diskinizin mevcut durumunu kontrol edin.- Disk Yönetimini Açın: Windows arama çubuğuna Disk Yönetimi yazın ve açın. (Veya Win + X tuşlarına basıp açılan menüden seçin).
- Dosya Sistemini Kontrol Edin: Listelenen diskler arasında harici diskinizi bulun. Eğer diskinizin dosya sistemi bölümünde RAW veya Bilinmeyen yazıyorsa, sorun diskinizin formatının bozulmuş olmasıdır. (NTFS veya FAT32 yerine RAW formatı okunamaz anlamına gelir.)
- Disk Harfi Kontrolü: Diskinizin bir sürücü harfi (Örn: F:, G
olup olmadığını kontrol edin. Yoksa, sağ tıklayıp "Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir" seçeneği ile yeni bir harf atamayı deneyin.
Adım 3: CHKDSK Komutu ile Onarım Denemesi (Veri Kurtarma Şansı Yüksek)
RAW hatasının yaygın bir nedeni bozuk bir dosya sistemi girdisidir. CHKDSK (Check Disk) komutu, diski biçimlendirmeden bu bozuk girdileri onarmayı deneyebilir.- Komut İstemi'ni Yönetici Olarak Açın: Windows arama çubuğuna cmd yazın, çıkan sonuca sağ tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
- CHKDSK Komutunu Çalıştırın: Açılan siyah pencerede aşağıdaki komutu yazın ve Enter'a basın. (Buradaki G: harfi sizin harici diskinizin sürücü harfi olmalıdır. Disk Yönetimi'nden kontrol ettiğiniz harfi kullanın!)
chkdsk G: /f /r
- /f: Diskteki hataları onarmaya çalışır.
- /r: Bozuk sektörleri bulur ve okunabilir bilgileri kurtarmayı dener.
- İşlemin Bitmesini Bekleyin: İşlem uzun sürebilir (büyük diskler için saatler sürebilir). İşlem bittikten sonra diskinizin Dosya Sistemi'nin (NTFS/FAT32) geri gelip gelmediğini ve normal şekilde açılıp açılmadığını kontrol edin.
Adım 4: Veri Kurtarma Yazılımları (CHKDSK Başarısız Olursa)
Eğer CHKDSK başarısız olursa ve disk hala biçimlendirme istiyorsa, diski biçimlendirmeden önce verilerinizi kurtarmayı denemelisiniz. Biçimlendirme yaparsanız verilerinizi kalıcı olarak kaybedebilirsiniz!- Diski Kullanmayı Durdurun: Diske hiçbir şey yazmayın ve yeni dosya kaydetmeyin.
- Veri Kurtarma Yazılımı Edinin: Diskinizi tarayarak RAW durumdaki diskinizdeki kayıp verileri bulabilen özel yazılımları kullanın. Piyasadaki güvenilir seçenekler arasında EaseUS Data Recovery Wizard, Recuva veya TestDisk (daha teknik kullanıcılar için) bulunur.
- Verileri Başka Bir Diske Kaydedin: Kurtarma yazılımı ile bulunan verileri, başka bir sağlıklı diske (harici veya dahili) kopyalayın. Asla kurtardığınız verileri aynı RAW durumdaki diske geri kaydetmeyin.
Adım 5: Diski Biçimlendirme (Son Çare)
Tüm kurtarma çabaları başarısız olursa ve artık veriler sizin için kritik değilse, diski kullanmaya devam etmek için biçimlendirme yapabilirsiniz.- Disk Yönetimi'ne dönün (Adım 2).
- RAW durumdaki diske sağ tıklayın ve "Biçimlendir..." (Format) seçeneğini seçin.
- Dosya sistemi olarak NTFS (Windows uyumlu) veya exFAT (Windows ve Mac uyumlu) seçeneğini belirleyin ve hızlı biçimlendirmeyi işaretleyerek işlemi tamamlayın.