Konu Sahibi
Half-Life / CS 1.6 Açılış Ekranında Donma Sorunu ve Çözümü
Half-Life veya onun efsanevi modu Counter-Strike 1.6'yı modern bir bilgisayarda çalıştırmak istediğinizde, en sık karşılaşılan sorunlardan biri oyunun daha açılırken, genellikle "Creating Server" (Sunucu Oluşturuluyor) veya yükleme çubuğunun olduğu ekranda donup kalmasıdır. Görev Yöneticisi'ni açtığınızda ise uygulamanın yanında "Yanıt Vermiyor" yazar.Bu can sıkıcı durum, genellikle oyunun eski grafik motorunun yeni nesil işletim sistemleri ve ekran kartı sürücüleriyle yaşadığı bir uyumluluk çakışmasından kaynaklanır. Neyse ki, çözümü oldukça basittir.
Bu rehber, bu donma sorununu çözmek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemleri size adım adım gösterecektir.
Sorunun Ana Kaynağı: Grafik İşleyicisi (Renderer)
Half-Life, çalışmak için üç farklı grafik işleme modundan birini kullanır:- OpenGL: Genellikle en iyi performansı ve uyumluluğu sunan moddur.
- Direct3D (D3D): Bazı sistemlerde sorunlara yol açabilen, DirectX tabanlı moddur.
- Software: Ekran kartını kullanmadan, tamamen işlemci gücüyle grafikleri işleyen en yavaş ve en eski moddur.
Adım Adım Çözüm Yolları
1. Yöntem: Başlatma Seçenekleri ile Renderer Ayarlama (En Etkili Çözüm)
Bu yöntem, oyunu belirli bir grafik modunda başlamaya zorlayarak sorunu %99 oranında çözer.- Steam'i açın ve Kütüphane'nize gidin.
- Half-Life veya Counter-Strike'a sağ tıklayın ve "Özellikler..." seçeneğini seçin.
- "Genel" sekmesinde, en altta bulunan "BAŞLATMA SEÇENEKLERİ" kutucuğunu bulun.
- Bu kutucuğa ilk olarak aşağıdaki kodu yazın ve pencereyi kapatıp oyunu başlatmayı deneyin:-gl
- Eğer -gl komutu işe yaramazsa, kutucuktaki kodu silip yerine aşağıdaki kodu yazmayı deneyin:-d3d
- Son çare olarak, aşağıdaki kodu deneyebilirsiniz. Bu mod performansı düşürecektir ancak genellikle her sistemde çalışır:-soft
2. Yöntem: Pencereli Modda Başlatma
Bazen tam ekran modları da bu soruna neden olabilir. Oyunu pencereli modda başlatmak sorunu çözebilir.- Yukarıdaki adımları izleyerek tekrar "BAŞLATMA SEÇENEKLERİ" kutucuğuna gelin.
- Kutucuğa aşağıdaki komutu yazın:-windowed veya -sw
- Oyunu başlatın. Eğer oyun açılırsa, oyun içi video ayarlarından tekrar tam ekran yapmayı deneyebilirsiniz.
3. Yöntem: Uyumluluk Modunu Ayarlama
Eğer başlatma seçenekleri işe yaramadıysa, Windows'un yerleşik uyumluluk ayarlarını kullanabilirsiniz.- Steam Kütüphanesi'nde oyuna sağ tıklayın, "Özellikler..." > "Yerel Dosyalar" > "Göz at..." seçeneklerini izleyerek oyunun kurulu olduğu klasörü açın.
- Klasördeki hl.exe uygulamasına sağ tıklayın ve "Özellikler" deyin.
- "Uyumluluk" sekmesine gidin.
- "Bu programın çalıştırılacağı uyumluluk modu" kutucuğunu işaretleyin ve listeden "Windows XP (Service Pack 3)" seçeneğini seçin.
- "Uygula" ve "Tamam" diyerek kapatın.