Neler yeni

GTA: Vice City - Windows 11 ve CD-ROM Sürümü Kurulum Rehberi

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

Charizma

KFN Forum Sahibi
Burcum
♑ Oğlak
Konu Sahibi

GTA: Vice City - Windows 11 ve Perakende CD-ROM Sürümü Kurulum Rehberi​

Grand Theft Auto: Vice City'nin orijinal CD'sini Windows 11 yüklü yeni bir bilgisayara takmak, genellikle hayal kırıklığıyla sonuçlanır. Kurulum programının çalışmaması, oyunun hiç açılmaması veya açılır açılmaz çökmesi gibi sorunlar oldukça yaygındır. Bunun temel sebebi, 20 yıllık bir oyunun modern işletim sistemleriyle ve güvenlik protokolleriyle uyumlu olmamasıdır.

Bu rehber, Vice City'nin perakende CD-ROM sürümünü Windows 11'de adım adım nasıl kuracağınızı ve sorunsuz bir şekilde nasıl çalıştıracağınızı anlatmak için hazırlanmıştır.

Bölüm 1: Neden Çalışmıyor? Temel Sorunlar​

1. Eski Kopya Koruma (DRM): Vice City'nin CD sürümü, SecuROM veya SafeDisc gibi artık güncelliğini yitirmiş kopya koruma teknolojileri kullanır. Microsoft, bu yazılımları bir güvenlik açığı olarak gördüğü için Windows 10 ve 11'de çalışmalarını kasıtlı olarak engellemiştir. Oyunun açılmamasının ana nedeni budur.
  2. 16-bit Kurulum Dosyaları: Oyunun kurulum programı (installer), 64-bit Windows 11 ile uyumlu olmayan 16-bit bileşenler içerebilir. Bu da kurulumun hiç başlamamasına veya yarıda kesilmesine neden olur.
  3. Uyumsuzluk ve Eksik Dosyalar: Oyun, günümüz sistemlerinde bulunmayan eski DirectX sürümlerine veya kütüphanelere ihtiyaç duyabilir.

Bölüm 2: Adım Adım Kurulum ve Çözüm Süreci​

Bu süreç, standart kurulum yerine manuel bir yaklaşım gerektirir.

Adım 1: Oyun Dosyalarını Manuel Olarak Kopyalama​

Kurulum programı çalışmayacağı için dosyaları CD'den direkt olarak bilgisayarınıza kopyalamanız gerekir.

1. Bilgisayarınızda, oyunun kurulmasını istediğiniz yere yeni bir klasör oluşturun. (Örneğin: C:\Oyunlar\GTAViceCity)
  2. Vice City'nin 1. CD'sini sürücünüze takın.
  3. CD'nin içindeki tüm dosyaları kopyalayın ve az önce oluşturduğunuz C:\Oyunlar\GTAViceCity klasörünün içine yapıştırın.
  4. Yapıştırma işlemi bittikten sonra, 2. CD'yi takın.
  5. CD'nin içindeki audio klasörünü açın. İçindeki tüm dosyaları kopyalayın ve bilgisayarınızdaki C:\Oyunlar\GTAViceCity\audio klasörünün içine yapıştırın.
  6. Aynı işlemi 2. CD'nin models klasörü için de tekrarlayın. İçindeki gta3.img dosyasını kopyalayıp bilgisayarınızdaki C:\Oyunlar\GTAViceCity\models klasörüne yapıştırın. Sistem sorduğunda "üzerine yaz" seçeneğini seçin.
Artık oyunun tüm temel dosyaları bilgisayarınızdadır. Ancak oyun henüz çalışmayacaktır.

Adım 2: "No-CD" Yaması (En Kritik Adım)​

Oyunun CD'yi kontrol etmesini ve kopya korumasını devre dışı bırakmak için modifiye edilmiş bir .exe dosyasına ihtiyacınız var.

1. İnternette "GTA Vice City 1.0 No-CD exe" veya "gta-vc.exe 1.0" şeklinde arama yapın. Modlama ve oyun topluluğu siteleri bu dosyaları barındırır.
    • ÖNEMLİ: Bu dosyayı indirirken mutlaka güvenilir ve bilinen bir kaynaktan indirin. Virüslü dosyalara karşı dikkatli olun.
    • Neden Sürüm 1.0? Oyunun 1.0 sürümü, en fazla mod ile uyumlu olan ve en stabil çalışan versiyonudur. Bu yüzden 1.1 yerine 1.0 .exe dosyasını bulmanız şiddetle tavsiye edilir.
  2. İndirdiğiniz gta-vc.exe dosyasını kopyalayın.
  3. Oyun dosyalarını kopyaladığınız C:\Oyunlar\GTAViceCity klasörüne gidin ve indirdiğiniz yeni dosyayı buraya yapıştırın. Mevcut gta-vc.exe dosyasıyla değiştirilmesini onaylayın.

Adım 3: Modern Sistemler İçin Gerekli Yamalar​

Oyunun Windows 11'de stabil çalışması için birkaç yama kurmanız gerekiyor.

• SilentPatchVC: Bu, oyundaki yüzlerce hatayı düzelten, geniş ekran desteği getiren, fare sorunlarını gideren ve genel kararlılığı artıran olmazsa olmaz bir yamadır. İnternetten aratıp indirin ve içindeki dosyaları oyunun ana klasörüne kopyalayın.
  • ddraw Component: Özellikle grafik hataları, garip renkler veya "Cannot find 640x480 video mode" hatası alıyorsanız bu yama gerekebilir. İnternette "ddraw.dll for old games" olarak aratıp bulduğunuz ddraw.dll dosyasını oyun klasörüne atmanız genellikle sorunu çözer. SilentPatch genellikle bu sorunu da giderir, bu yüzden bunu ikinci bir seçenek olarak düşünün.

Adım 4: Son Ayarlar (Uyumluluk ve Yönetici Hakları)​

1. Oyun klasöründeki yeni gta-vc.exe dosyasına sağ tıklayın ve Özellikler'e gidin.
  2. Uyumluluk sekmesini açın.
  3. "Bu programın çalıştırılacağı uyumluluk modu" kutucuğunu işaretleyin ve listeden Windows XP (Service Pack 3) seçeneğini seçin.
  4. "Bu programı yönetici olarak çalıştır" kutucuğunu işaretleyin.
  5. Uygula ve Tamam'a tıklayarak pencereyi kapatın.
Bu adımları tamamladıktan sonra, gta-vc.exe dosyasına çift tıklayarak oyunun keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Artık CD'nizi takmanıza gerek kalmayacak ve oyun, Windows 11 ile uyumlu bir şekilde çalışacaktır.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)