KFN HABERLERİ: Elektrik Faturası Desteği Düzenlemesi: Kimler, Nasıl Faydalanır ve Güncel Tutarlar Nedir?
Milyonlarca dar gelirli aileyi ilgilendiren 'Elektrik Tüketim Desteği' programının detayları ve 2025 yılı (güncel) tutarları. İşte adım adım başvuru ve alma rehberi.Türkiye'de artan enerji maliyetleri, özellikle kış aylarında hanelerin bütçesini zorlamaya devam ediyor. Milyonlarca dar gelirli vatandaş, faturalarını ödemekte güçlük çekerken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen "Elektrik Tüketim Desteği" programı hayati bir önem taşıyor. Bu program, yeni bir düzenleme olmaktan ziyade, kapsamı ve tutarları periyodik olarak güncellenen, hedefli bir sosyal yardım modelidir.
Peki, sıkça karıştırılan bu destekten tam olarak kimler faydalanabilir? Başvuru süreci nasıl işler ve 2025 yılı (veya en güncel dönem) itibarıyla hanelere ne kadar ödeme yapılır? Vatandaşların bu destekten haberdar olmaması nedeniyle binlerce liralık yardımdan mahrum kalabildiği bu sistemin tüm detaylarını sizler için araştırdık.
1. "Elektrik Tüketim Desteği" Tam Olarak Nedir ve Kime Verilir?
Bu program, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından "yardıma muhtaç" olduğu tespit edilen hanelere yöneliktir.Yani bu, tüm vatandaşlara otomatik olarak verilen bir indirim değildir. Programın temel şartı, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında sosyal yardım (Örneğin gıda, eğitim, kömür yardımı vb.) almaya hak kazanmış olmaktır.
Kimler faydalanabilir:
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan düzenli sosyal yardım alan haneler.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Geçerli bir "mesken" (konut) elektrik aboneliğine sahip olmak (Ticari abonelikler kapsam dışıdır).
- Gelir testi sonucunda muhtaçlık sınırının altında kalmak.
2. Güncel Destek Tutarları Ne Kadar? (Hane Büyüklüğüne Göre)
Destek miktarı, hanede yaşayan kişi sayısına göre belirlenir. Bakanlık, bu tutarları hanelerin asgari elektrik tüketim ihtiyaçlarını (kWh cinsinden) baz alarak belirler ve bu tutarlar enerji fiyatlarındaki değişimlere göre güncellenir.En güncel (2024-2025 dönemi) verilere göre, aylık destek tutarları şu şekildedir:
- 1-2 kişilik hanelere: 130,08 TL (Aylık 75 kWh karşılığı)
- 3 kişilik hanelere: 173,44 TL (Aylık 100 kWh karşılığı)
- 4 kişilik hanelere: 216,80 TL (Aylık 125 kWh karşılığı)
- 5 ve daha fazla kişilik hanelere: 260,16 TL (Aylık 150 kWh karşılığı)
3. Ödeme ve Başvuru Süreci Nasıl İşliyor? (Adım Adım)
Sistemin en çok karıştırılan kısmı başvuru sürecidir. Çoğu durumda, "ekstra" bir başvuruya gerek yoktur.- Adım 1: Sosyal Yardım Alanı Olmak: İlk ve tek şart, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardım veri tabanında (Bütünleşik Sosyal Yardım Sistemi) "hak sahibi" olarak kayıtlı olmaktır. Eğer zaten düzenli yardım alıyorsanız, sistem sizi otomatik olarak tanır.
- Adım 2: PTT'ye Gitmek: Hak sahipleri, kimlik kartları (T.C. Kimlik) ve o aya ait elektrik faturaları ile birlikte herhangi bir PTT şubesine gitmelidir.
- Adım 3: Sorgulama ve İndirim: PTT görevlisi, T.C. kimlik numaranız üzerinden sistemde sorgulama yapar. Eğer "Elektrik Tüketim Desteği" hak sahibi olduğunuz görünürse, faturanızın tutarına bakılmaksızın, o ay için hak ettiğiniz destek miktarı (örneğin 4 kişilik hane için 216,80 TL) faturanızdan düşülür.
- Adım 4: Kalan Tutarı Ödeme: Vatandaş, faturanın (varsa) destek miktarını aşan kısmını PTT gişesine öder. Eğer fatura, destek miktarından az gelirse (örneğin fatura 150 TL, destek 216 TL ise), faturanın tamamı destekten karşılanır ve vatandaştan para alınmaz. (Ancak kalan destek tutarı bir sonraki aya devretmez).
4. Kronik Hastalar ve Cihaz Kullanıcıları İçin Ek Destek
Bu programın yanı sıra, çok önemli bir detay daha bulunmaktadır. Evde kronik hastalığı nedeniyle (örneğin KOAH, solunum yetmezliği vb.) sürekli olarak cihaza (oksijen konsantratörü, solunum cihazı vb.) bağlı yaşayan hastalar için ek bir destek daha mevcuttur.Bu kişiler, "Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği" veya "Cihaz Elektrik Sarf Desteği" adı altında, normal desteklere ek olarak (veya ayrı olarak) aylık 200 TL'ye (tutar güncellenebilir) varan ek bir destek alabilirler. Bu destek için hanenin sosyal yardım alması şartı aranmaz; sadece hastanın GSS (Genel Sağlık Sigortası) kapsamında olması ve cihaz kullandığına dair bir sağlık raporu sunması yeterlidir.
Peki sizce bu 'Elektrik Tüketim Desteği' tutarları, artan enerji maliyetleri karşısında yeterli mi? Başvuru sürecinde (PTT'ye gitme zorunluluğu gibi) yaşadığınız zorluklar var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz!