Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sadece Türk milletinin kurtarıcısı ve modern Türkiye'nin kurucusu değil, aynı zamanda 20. yüzyılın en önemli liderlerinden biri olarak dünya sahnesinde derin izler bırakmıştır. Vizyonu, devrimleri ve askeri dehası, yaşadığı dönemin liderlerini ve kendisinden sonra gelen nesilleri derinden etkilemiştir. İşte farklı ülkelerin devlet adamlarının ve liderlerinin Atatürk hakkındaki bazı unutulmaz yorumları:
Winston Churchill, İngiltere Başbakanı
"Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye'nin Ata'sına layık bir tezahürden başka bir şey değildir."
Franklin D. Roosevelt, ABD Başkanı
"Benim üzüntüm, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkân kalmamış olmasıdır. Sovyet Rusya Hariciye Nazırı Litvinof ile görüşürken, kendisine onunla (Atatürk'le) tanışıp tanışmadığını sormuştum. 'Evet, tanıştım' dedi ve ilave etti: 'O, insanlığın bütün devirlerinin en mümtaz simalarından biridir.' Benim de bu sözlere ekleyecek bir şeyim yoktur."
Charles de Gaulle, Fransa Cumhurbaşkanı
"O, büyük bir asker, büyük bir devlet adamı ve modern Türkiye'nin yaratıcısıdır. O'nun hayatı ve eseri, sadece Türkiye için değil, bütün Doğu milletleri için bir ilham kaynağıdır."
John F. Kennedy, ABD Başkanı
"Atatürk, 20. yüzyılın en büyük liderlerinden biridir. O, bir ulusun küllerinden nasıl yeniden doğabileceğini gösteren bir ilham kaynağıdır. O'nun dehası, Türk halkına ve aslında tüm dünyaya yol göstermiştir."
Jawaharlal Nehru, Hindistan Başbakanı
"Kemal Atatürk veya bizim O'nu o zamanlar tanıdığımız ismiyle Kemal Paşa, gençlik günlerimde benim kahramanımdı. O'nun dinamizmi, yılmazlığı ve modernleşme çabaları bizi çok etkilemişti. O, Doğu'da modern çağın yapıcılarından biridir."
David Lloyd George, İngiltere Başbakanı
"İnsanlık tarihi, birkaç yüzyılda bir dahi yetiştirebilir. O büyük dahi de ne yazık ki bu sefer Türk Milleti'ne nasip olmuştur. Mustafa Kemal'in dehasına karşı elden ne gelirdi?"
Muhammed Ali Cinnah, Pakistan'ın Kurucusu
"O, İslam dünyasının en büyük devlet adamlarından biridir. O, sadece Türkiye'yi kurtarmakla kalmamış, aynı zamanda diğer Müslüman milletlere de yol göstermiştir. O'nun hayatını ve mücadelesini örnek almalıyız."
Emanullah Han, Afganistan Kralı
"O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi."
Habib Burgiba, Tunus Cumhurbaşkanı
"Mustafa Kemal, 'Milletime, esaretten kurtulmak ve bağımsız yaşamak için ilham veren adam' olarak kalacaktır. O'nun bu ilhamı, bizim gibi sömürge altında yaşayan milletler için bir ışık olmuştur."
General Douglas MacArthur, ABD Orduları Komutanı
"Asker-devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. O, Türkiye'nin, dünyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği mevkii almasını sağlamıştır. Keza O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir."
Eleftherios Venizelos, Yunanistan Başbakanı
"Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir... Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz, kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye, övünebilir." (1934 yılında Atatürk'ü Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterirken)
Sukarno, Endonezya'nın Kurucu Cumhurbaşkanı
"Mustafa Kemal Atatürk, ezilen milletlerin onurunu kurtarmak için emperyalizme karşı savaşan ilk liderdi. O'nun mücadelesi bize ilham verdi ve Endonezya halkı O'nu örnek aldı."
L'Illustration Gazetesi, Fransa (1938)
"Tarih, silinmez harflerle bu devlet adamının ismini yazacaktır. Atatürk bir halk adamıdır. Kırılmaz azmi, keskin zekası ve kudreti kendisini yendiği alın yazısının önüne getirmiş, ona bu kadar feyizli bir hayatın sahibi olma imkanını bahşetmiştir."