Konu Sahibi
Counter-Strike 1.6: CSD Thetime Eklentisi ve "Failed to precache sound" Hatası Çözüm Rehberi
Counter-Strike 1.6 sunucularında, özellikle CSDM (Deathmatch) ve Surf modlarında sıkça kullanılan csd_thetime.amxx eklentisi, her saat başı sesli bir anons yaparak oyun atmosferine katkıda bulunur. Ancak bu basit ve kullanışlı eklenti, birçok sunucu sahibinin konsolunda "Failed to precache sound" hatasını görmesine neden olur.Bu makale, bu spesifik hatanın nedenlerini ve kesin çözüm yollarını adım adım ele almaktadır.
Hatanın Anlamı Nedir? "Failed to precache sound"
Bu hata mesajı, kelimenin tam anlamıyla "Ses dosyası ön yüklenemedi" demektir. AMX Mod X, bir eklentinin kullanacağı ses, model veya sprite gibi materyalleri harita başlangıcında sunucunun hafızasına yükler (precache). Eğer eklenti, kodunda belirtilen bir ses dosyasını sunucu dosyaları içinde bulamazsa, bu işlemi gerçekleştiremez ve konsola bu hata mesajını basar.Kısacası, sorun eklentinin kendisinde değil, eklentinin ihtiyaç duyduğu ses dosyasının eksik veya yanlış yerde olmasındadır.
Adım Adım Çözüm Süreci
Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları sırasıyla ve dikkatlice uygulayın.Adım 1: Gerekli Ses Dosyalarını Tespit Edin ve Kontrol Edin
csd_thetime eklentisi, çalışmak için genellikle thetime.wav, thetime2.wav gibi ses dosyalarına ihtiyaç duyar.- FTP ile Sunucunuza Bağlanın: FileZilla veya başka bir FTP programı ile sunucunuzun ana dizinine erişin.
- Doğru Klasöre Gidin: Ses dosyalarının olması gereken standart konum cstrike/sound/misc/ klasörüdür. Bu yola gidin.
- Dosyaları Arayın: misc klasörünün içinde thetime.wav dosyasının olup olmadığını kontrol edin. Eğer dosya burada değilse, hatanın temel sebebi budur.
Adım 2: Eksik Ses Dosyalarını Yükleyin
Eğer ses dosyaları sunucunuzda yoksa, onları doğru yere yüklemeniz gerekir.- Eklentiyi İndirdiğiniz Kaynağı Bulun: Eklentiyi ilk indirdiğiniz .zip veya .rar arşivini bulun.
- Arşivi Açın: Arşivin içinde genellikle addons veya cstrike adında bir ana klasör bulunur. Bu klasörün içinde sound/misc/ yolunu takip ederek .wav uzantılı ses dosyalarını bulun.
- FTP ile Yükleyin: Bulduğunuz thetime.wav (ve varsa diğer ilgili) dosyalarını, sunucunuzdaki cstrike/sound/misc/ klasörünün içine sürükleyip bırakın.
Adım 3: Sunucuyu Yeniden Başlatın veya Haritayı Değiştirin
Dosyaları doğru yere yükledikten sonra, sunucunun bu yeni dosyaları tanıması için bir sonraki haritaya geçmesi gerekir.- Sunucu konsoluna restart yazarak sunucuyu yeniden başlatın.
- Veya amx_map de_dust2 gibi bir komutla haritayı değiştirin.
İleri Düzey Sorun Giderme: Eklenti Kaynak Kodunu İnceleme
Eğer yukarıdaki adımlara rağmen sorun devam ediyorsa, eklentinin kaynak kodu (.sma dosyası) ses dosyasını farklı bir yoldan çağırıyor olabilir.- Eklentinin .sma dosyasını bir metin düzenleyici ile açın.
- precache_sound kelimesini aratın.
- Şöyle bir satır bulacaksınız: precache_sound("misc/thetime.wav")
- Burada yazan yol, ses dosyasının cstrike/sound/ klasöründen sonraki konumunu gösterir. Dosyanızın tam olarak bu yolda olduğundan emin olun.
Özet
Sorun | Neden | Çözüm |
---|---|---|
"Failed to precache sound" | thetime.wav ses dosyası sunucuda yok veya yanlış klasörde. | Eklenti ile birlikte gelen ses dosyasını FTP aracılığıyla cstrike/sound/misc/ klasörüne yükleyin ve haritayı değiştirin. |
Bu basit adımları izleyerek sunucu konsolunuzu gereksiz hata mesajlarından arındırabilir ve eklentinizin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.