CS:GO FPS Drop (Anlık Takılma) Sorunu ve Çözümleri
Yüksek FPS (Saniye Başına Kare Sayısı) değerleriyle akıcı bir şekilde CS:GO oynarken, aniden yaşanan FPS düşüşleri veya anlık takılmalar (stuttering), oyun deneyimini mahvedebilir. Özellikle çatışmanın en yoğun anında meydana gelen bir takılma, raundu kaybetmenize neden olabilir. Bu sorun, donanımınız ne kadar güçlü olursa olsun birçok oyuncunun başına gelebilen yaygın bir problemdir.Bu rehber, FPS düşüşlerinin olası nedenlerini ve oyununuzu tekrar akıcı hale getirmek için uygulayabileceğiniz en etkili ve kapsamlı çözüm yollarını adım adım ele alacaktır.
FPS Düşüşlerinin Olası Nedenleri Nelerdir?
Anlık takılmaların ve FPS düşüşlerinin arkasında genellikle birden fazla neden yatar:Yüksek ve Optimize Edilmemiş Oyun Ayarları: Özellikle gölgeler, efektler ve shader detayları gibi ayarların yüksek olması, sisteminize anlık olarak fazla yük bindirebilir.
- ** outdated Ekran Kartı ve Ses Sürücüleri:** Güncel olmayan sürücüler, oyunlarla donanımınız arasında uyumsuzluk yaratarak performans sorunlarına yol açar.
Donanımsal Isınma (Overheating): İşlemci (CPU) veya ekran kartı (GPU) aşırı ısındığında, performansını düşürerek FPS dalgalanmalarına neden olur.
Arka Planda Çalışan Uygulamalar: Tarayıcılar, indirme yöneticileri veya diğer programlar, oyun sırasında sistem kaynaklarını tüketerek performansı olumsuz etkiler.
Virüs veya Kötü Amaçlı Yazılımlar: Sisteminize bulaşmış zararlı yazılımlar, arka planda kaynakları kullanarak oyun performansını düşürebilir.
Hatalı Yapılandırma (CFG) Dosyaları: Zamanla veya yanlış komutlar nedeniyle bozulan config.cfg ve video.txt dosyaları kararlılık sorunlarına yol açabilir.
Windows Ayarları: Windows'un Güç Planı veya Oyun Modu gibi ayarlarının yanlış yapılandırılması performansı etkileyebilir.
Adım Adım FPS Yükseltme ve Stabilizasyon Yöntemleri
1. Oyun İçi Görüntü Ayarlarını Optimize Edin (En Etkili Yöntem) 
- Gölge Kalitesi: Düşük veya Orta
- Model / Doku Detayı: Düşük veya Orta
- Efekt Detayı ve Shader Detayı: Düşük
- Çoklu CPU Kullanımı: Etkin (Modern işlemciler için kritiktir)
- Keskinliği Yumuşatma Modu: Hiçbiri veya 2x MSAA
- Dikey Senkronizasyon (VSync): Devre Dışı (Gecikmeyi azaltır)
- Hareket İzi: Devre Dışı

-novid -nojoy -high -threads [çekirdek sayısı] -freq [monitör tazeleme hızı] +cl_forcepreload 1
- [çekirdek sayısı]: İşlemcinizin fiziksel çekirdek sayısını yazın (örneğin: 4, 6, 8).
- [monitör tazeleme hızı]: Monitörünüzün Hz değerini yazın (örneğin: 144, 240).

- Güç Yönetimi Modu'nu Maksimum Performansı Tercih Et olarak ayarlayın.
- Düşük Gecikme Modu'nu Ultra yapın (NVIDIA için).
- Doku Süzme Kalitesi'ni Yüksek Performans'a çekin.

- Güç Planı: Denetim Masası > Güç Seçenekleri > "Nihai Performans" veya "Yüksek Performans" planını seçin.
- Oyun Modu: Windows Ayarları > Oyun > Oyun Modu'nu "Açık" konuma getirin.
- Grafik Ayarları: Windows Ayarları > Sistem > Ekran > Grafik Ayarları bölümünden csgo.exe'yi ekleyip "Yüksek Performans" olarak ayarlayın.

6. CFG Dosyalarını Sıfırlayın

Bu adımları uygulayarak CS:GO'da yaşadığınız FPS düşüşü ve takılma sorunlarını büyük ölçüde çözebilir ve daha akıcı bir oyun deneyimi elde edebilirsiniz. İyi oyunlar!