CS:GO Fare Takılması ve Sprey Kontrolü Sorunu ("Raw Input" Problemi)
CS:GO'da en kritik anlardan biri olan sprey (seri atış) sırasında farenizin aniden takıldığını, imlecinizin ekranın ortasına kilitlendiğini veya sprey desenini kontrol edemediğinizi hiç yaşadınız mı? Bu sinir bozucu durum, genellikle "Raw Input" (Ham Girdi) ayarlarındaki bir sorundan veya Windows fare ayarlarının oyunla çakışmasından kaynaklanır ve nişan alma kabiliyetinizi tamamen devre dışı bırakabilir.Bu rehber, sprey yaparken veya hızlı fare hareketleri sırasında yaşanan takılma sorununun nedenlerini ve bu sorunu kökünden çözecek kesin yöntemleri adım adım açıklayacaktır.
Bu Sorun Neden Olur?
Fare takılması ve sprey kontrolü kaybı genellikle aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:Raw Input (Ham Girdi) Ayarının Kapalı Olması: CS:GO'nun en önemli ayarlarından biri olan m_rawinput, "1" (aktif) olduğunda oyun, fare verilerini doğrudan donanımdan alır ve Windows'un araya girmesini engeller. Eğer bu ayar "0" (kapalı) ise, Windows'un fare ivmesi gibi ayarları devreye girerek tutarsızlığa yol açar.
Windows Fare İvmesi (Pointer Precision): Windows'un "İşaretçi Hassasiyetini Artır" seçeneği, fare hareketlerinize ivme ekler. Bu, masaüstü kullanımı için faydalı olsa da, CS:GO gibi kas hafızesine dayalı oyunlarda nişan almanızı imkansız hale getirir.
Oyun Kumandası (Gamepad) Çakışması: Bilgisayarınıza bağlı bir oyun kumandası veya aktif bir oyun kumandası sürücüsü, oyunun fare girdilerini yanlış yorumlamasına neden olabilir.
Düşük USB Yoklama Oranı (Polling Rate): Farenizin USB portuna veri gönderme sıklığı (Hz) düşükse, hızlı hareketlerde veri kaybı ve takılmalar yaşanabilir.
Adım Adım Kesin Çözüm Yöntemleri
Bu sorunu çözmek ve farenizi tekrar tamamen kontrol altına almak için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayın:1. Raw Input (Ham Girdi) Ayarını Aktif Edin (En Önemli Adım!)Bu, sorunu %99 oranında çözen adımdır.
- Oyunu açın ve Ayarlar > Klavye / Fare menüsüne gidin.
- "Raw Input" seçeneğini bulun ve "Açık" olarak ayarlayın.
- Alternatif olarak, konsolu (é tuşu) açıp m_rawinput 1 yazıp Enter'a basın. Bu komut, ayarı kalıcı olarak kaydeder.

- Oyun İçi: Ayarlar > Klavye / Fare menüsünde "Fare İvmelenmesi" seçeneğinin "Kapalı" olduğundan emin olun.
- Windows:
- Windows arama çubuğuna "Fare Ayarları" yazın ve açın.
- "Ek Fare Seçenekleri"'ne tıklayın.
- Açılan pencerede "İşaretçi Seçenekleri" sekmesine gidin.
- "İşaretçi hassasiyetini artır" kutucuğundaki işareti kaldırın ve "Uygula" deyin.

- CS:GO'da Ayarlar > Kumanda menüsüne gidin.
- "Kumanda" seçeneğini "Devre Dışı" olarak ayarlayın.

- Farenizin yazılımını açın.
- Yoklama Oranı (Polling Rate) ayarını bulun.
- Bu değeri 1000 Hz olarak ayarlayın. Bu, farenizin en hızlı ve en tutarlı şekilde veri göndermesini sağlar.