Konu Sahibi
Counter-Strike 1.6 Sunucusunu GameTracker'a Ekleme Rehberi
Counter-Strike 1.6 sunucunuzun daha fazla oyuncuya ulaşmasını, istatistiklerinin detaylı bir şekilde takip edilmesini ve topluluğunuzu büyütmeyi hedefliyorsanız, GameTracker gibi platformlar paha biçilmez araçlardır. GameTracker, dünya genelindeki binlerce oyun sunucusunu listeleyen popüler bir servistir. Sunucunuzu buraya ekleyerek görünürlüğünü artırabilir ve oyuncular için bir çekim merkezi haline getirebilirsiniz.Bu rehberde, CS 1.6 sunucunuzu GameTracker'a adım adım nasıl ekleyeceğinizi anlatacağız.
Neden GameTracker Kullanmalısınız?
- Görünürlük: Oyuncular yeni sunucu ararken genellikle GameTracker gibi siteleri kullanır. Sunucunuzun burada listelenmesi, potansiyel oyuncuların sizi kolayca bulmasını sağlar.
- Detaylı İstatistikler: Anlık oyuncu sayısı, en çok oynanan haritalar, oyuncu sıralamaları gibi birçok veriyi grafiksel olarak takip edebilirsiniz.
- Sunucu Banner'ları: Web sitenizde veya forumlarda kullanabileceğiniz, sunucunuzun anlık durumunu gösteren dinamik banner'lar oluşturabilirsiniz.
- Güvenilirlik: Oyuncular, GameTracker'da listelenen sunucuların daha güvenilir ve kalıcı olduğunu düşünme eğilimindedir.
Adım Adım Ekleme İşlemi
1. GameTracker Hesabı Oluşturun
Öncelikle bir GameTracker hesabınızın olması gerekiyor.- GameTracker.com adresine gidin.
- Sağ üst köşedeki "Register" butonuna tıklayarak yeni bir hesap oluşturun veya mevcut hesabınızla "Login" yaparak giriş yapın.
2. Sunucu Ekleme Sayfasına Gidin
Hesabınıza giriş yaptıktan sonra, ana menüde bulunan "Servers" sekmesinin üzerine gelin ve açılan menüden "Add a Server" seçeneğine tıklayın.3. Sunucu Bilgilerini Girin
Karşınıza sunucu bilgilerini gireceğiniz bir form çıkacaktır. Bu formu dikkatlice doldurun:- Game Type: Listeden "Counter-Strike" oyununu seçin.
- IP or Hostname: Sunucunuzun sayısal IP adresini girin (Örn: 88.150.123.45).
- Query Port: Sunucunuzun "Query Port" numarasını girin. Bu genellikle oyun portuyla aynıdır (Varsayılan: 27015). Eğer hosting firmanız farklı bir Query Port verdiyse onu kullanmalısınız.
4. Sunucunun Doğrulanması
GameTracker, girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için sunucunuza bir sorgu gönderecektir. Eğer sunucunuz aktif ve erişilebilir durumdaysa, birkaç saniye içinde sunucunuzun bilgileri (sunucu adı, harita, oyuncu sayısı vb.) ekranda görünecektir. Sunucunuz başarıyla sisteme eklenmiş demektir.5. Sunucuyu Sahiplenme (Claim Ownership)
Bu adım zorunlu olmasa da, sunucu sayfanız üzerinde tam kontrol sahibi olmanız için şiddetle tavsiye edilir.- Eklediğiniz sunucunun sayfasına gidin.
- Sayfanın üst kısmında "Claim Server" veya benzeri bir buton göreceksiniz. Tıklayın.
- GameTracker, sahipliği doğrulamanız için size bir talimat verecektir. Genellikle bu talimat, sunucunuzun server.cfg dosyası üzerinden sunucu adının (hostname) başına veya sonuna size verilen özel bir kodu geçici olarak eklemenizdir. (Örn: gt_12345 Sunucu Adiniz | OyunSunucum.com)
- server.cfg dosyasını düzenleyip sunucu adını değiştirdikten sonra haritayı değiştirerek veya sunucuyu yeniden başlatarak değişikliğin aktif olmasını sağlayın.
- Tekrar GameTracker'daki doğrulama sayfasına dönüp "Verify" butonuna basın. GameTracker sunucu adınızı kontrol edecek ve kodu gördüğünde sunucunun sahipliğini size verecektir.
- Doğrulama başarılı olduktan sonra sunucu adınızdan eklediğiniz kodu silebilirsiniz.
Olası Sorunlar ve Çözümleri
- Sunucu Eklenemedi: IP adresini veya Query Port'u yanlış girmiş olabilirsiniz. Ayrıca sunucunuzun aktif olduğundan ve güvenlik duvarı (firewall) tarafından GameTracker'ın engellenmediğinden emin olun.
- Sunucu Sahiplenilemiyor: Sunucu adını (hostname) doğru bir şekilde değiştirdiğinizden ve değişikliğin sunucuda aktif olduğundan emin olun. Kodu kopyalarken başında veya sonunda boşluk bırakmadığınızdan emin olun.