Çift Monitör Ayarlarının Sürekli Sıfırlanması Sorunu ve Çözümleri
Merhaba KralForum ailesi,Birden fazla monitör kullanmak, özellikle oyun oynarken veya aynı anda birden fazla iş yaparken (multitasking) verimliliği inanılmaz artırır. Ancak, birçok kullanıcının yaşadığı kronik bir sorun var: Bilgisayar uyku modundan çıktığında veya yeniden başlatıldığında, özenle ayarladığınız pencere düzeninizin ve monitör sıralamanızın sıfırlanması.
Tüm pencerelerin ana monitöre yığılması veya 2. monitörün "Ana Ekran" olarak atanması gibi sorunlar yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Bu rehberde, bu can sıkıcı sorunun nedenlerine ve adım adım çözüm yöntemlerine değineceğiz.
Sorun Tam Olarak Nedir? Belirtileri Neler?
Genellikle iki yaygın senaryo yaşanır:- Pencere Yığılması: İki monitörde de pencereleriniz (örn: birinde Discord, birinde oyun) açıktır. Bilgisayarınızı uyku moduna alıp geri açtığınızda, 2. monitördeki tüm pencereler 1. monitöre yığılmış olur.
- Sıralama ve Atama Kaybı: Bilgisayar yeniden başladığında, Windows hangi monitörün 1 numara, hangisinin 2 numara olduğunu unutur. Bazen monitörlerin yerini (sağ/sol) karıştırır veya "Ana Ekran" olarak atadığınız monitör bu ayarı kaybeder.
Bu Sorunun Ana Sebebi Nedir?
Bu sorunun %90 sebebi tekniktir: DisplayPort (DP) "Hot-Plug" (Sıcak Takma) Davranışı.- DisplayPort (DP) Nasıl Çalışır: DisplayPort kabloları, monitör uyku moduna geçtiğinde veya kapandığında, bilgisayara "Ben bağlantıdan koptum" sinyali gönderecek şekilde tasarlanmıştır.
- Sorun Nerede: Monitörünüz uykuya geçtiğinde, bilgisayarınız "Eyvah, 2. monitör söküldü!" diye düşünür. Windows da iyi niyetle, o monitördeki tüm açık pencereleri "kaybolmasınlar" diye kalan tek (ana) monitöre taşır.
- HDMI Neden Daha Az Yapar: HDMI, genellikle bu "kopma" sinyalini DP kadar agresif göndermez, bu yüzden bu sorun daha çok DisplayPort kullananlarda görülür.
Çözüm Yönergeleri: Adım Adım
Aşağıdaki adımları sırayla deneyerek sorunu çözmeye çalışalım.1. (En Önemli Adım) Windows 11 Çözümü: Yerleşik Ayar
Eğer Windows 11 kullanıyorsanız, Microsoft bu sorunun farkına vardı ve bir çözüm ekledi.- Masaüstüne sağ tıklayın ve **"Görüntü Ayarları"**na girin.
- "Birden Çok Ekran" yazan bölümü genişletin (altındaki küçük oka tıklayın).
- Karşınıza iki seçenek çıkacak. Buradaki "Pencere konumlarını monitör bağlantısına göre hatırla" seçeneğinin kutucuğunu İŞARETLEYİN.
- (Varsa) "Monitör bağlantısı kesildiğinde pencereleri simge durumuna küçült" seçeneğini de işaretleyebilirsiniz.
2. Ekran Kartı Sürücülerini Güncelleme (Temiz Kurulum)
Bu her zaman ikinci adım olmalıdır. Bazen sürücü hataları bu tür sıfırlanmalara neden olabilir.- NVIDIA veya AMD'nin resmi web sitesine gidin.
- En güncel sürücüyü indirin.
- Kurulum sırasında "Özel Kurulum" (Custom Install) seçeneğini seçin.
- "Temiz Kurulum Gerçekleştir" (Perform a Clean Installation) kutucuğunu işaretleyerek kuruluma devam edin. Bu, eski ayarları sıfırlayacak ve olası çakışmaları önleyecektir.
3. Windows "Hızlı Başlatma" (Fast Startup) Özelliğini Kapatma
"Hızlı Başlatma", bilgisayarın daha hızlı açılması için sürücüleri tam olarak kapatmak yerine bir tür hazırda bekletme (hibernation) durumunda tutar. Bu, özellikle ekran kartı sürücülerinin kafasının karışmasına ve ayarları unutmasına neden olabilir.- Windows Denetim Masası'nı açın.
- **"Güç Seçenekleri"**ne girin.
- Sol menüden **"Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin"**e tıklayın.
- Açılan pencerede üstte "Şu anda kullanılamayan ayarları değiştir" yazısına tıklayın (Yönetici izni gerekir).
- Altta "Kapatma ayarları" bölümü açılacaktır.
- "Hızlı başlatmayı aç (önerilen)" seçeneğinin yanındaki TİKİ KALDIRIN.
- "Değişiklikleri Kaydet" deyip çıkın ve bilgisayarı yeniden başlatın.
4. Kablo ve Bağlantı Yöntemi Değişikliği (Geçici Çözüm)
Sorunun ana kaynağının DisplayPort (DP) olduğunu belirlemiştik.- Eğer monitörünüz ve ekran kartınız destekliyorsa, geçici olarak HDMI kablo kullanmayı deneyin. HDMI ile sorunun yaşanıp yaşanmadığını test edin.
- Eğer 144Hz ve üzeri gibi yüksek hızlar için DP kullanmak zorundaysanız, yüksek kaliteli, VESA sertifikalı bir DisplayPort kablosu kullanmak bazen sinyal kararlılığını artırabilir.
5. Monitör Ayarı: "Deep Sleep" (Derin Uyku) Kapatma
Bazı monitörlerin (özellikle Dell, LG, Samsung) kendi OSD (On-Screen Display - Monitör Menüsü) ayarlarında "Deep Sleep" (Derin Uyku) veya "Eco Mode" (Eko Modu) gibi ayarları bulunur. Bu ayarlar, monitör uykuya geçtiğinde DP portunu tamamen kapatarak bilgisayarın "bağlantı koptu" sanmasına neden olur.Monitörünüzün fiziksel düğmelerinden menüye girin, "Sistem", "Ayarlar" veya "Diğer" gibi bir bölümde "Deep Sleep" ayarını bulun ve "Kapalı" (Off/Disabled) duruma getirin.
6. (İleri Düzey) Multi-Plane Overlay (MPO) Kapatma
Bu, Windows 10 ve 11'de kullanılan ve tam ekran optimizasyonları ile ilgili bir özelliktir. Ancak, çoklu monitörlerde kararsızlığa, titremelere ve ayar kayıplarına neden olduğu bilinmektedir.- Başlat'a "regedit" yazarak Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni açın.
- Şu yola gidin: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm
- Sağ taraftaki boşluğa sağ tıklayın, Yeni > DWORD (32-bit) Değeri seçin.
- Adını OverlayTestMode yapın.
- Değere çift tıklayın ve "Değer verisi"ni 5 olarak ayarlayıp "Tamam" deyin.
- Bilgisayarı yeniden başlatın. (Geri almak için bu değeri silmeniz yeterlidir).
7. Son Çare: Üçüncü Parti Yazılımlar
Tüm bu adımlar başarısız olursa, ayarlarınızı sizin yerinize hatırlayan ve geri yükleyen yazılımlar kullanabilirsiniz:- PersistentWindows (Ücretsiz): Özellikle bu sorun için tasarlanmış küçük bir araçtır. Monitör yapılandırmalarını algılar ve bir monitör kaybolup geri geldiğinde pencere konumlarını otomatik olarak geri yükler.
- DisplayFusion (Ücretli/Deneme Sürümü): Çok gelişmiş bir çoklu monitör yönetim aracıdır. Monitör profilleri ve pencere konumu profilleri oluşturmanıza ve bunları kısayollarla geri yüklemenize olanak tanır.