KFN Haberleri: Apple Watch Ultra Bir Dalgıcın Hayatını Kurtardı!
Antalya'nın Kaş ilçesinde profesyonel bir dalgıç, tüpündeki arıza sonrası Apple Watch Ultra'nın "Derinlik" ve "Acil SOS" özelliklerini kullanarak büyük bir faciadan kurtuldu.
Kaş, Antalya – Giyilebilir teknoloji, ekstrem sporlarda güvenlik standartlarını yeniden tanımlıyor. Dün Kaş açıklarında eğitim dalışı yapan 34 yaşındaki profesyonel dalgıç Can Akyürek, denizin 30 metre altında ekipmanında meydana gelen ani bir arıza sonucu ölümle burun buruna geldi. Akyürek, bileğindeki Apple Watch Ultra sayesinde hem soğukkanlılığını korudu hem de yardım çağrısında bulunarak hayata tutundu.
Derinlerde Gelen Tehlike
Edinilen bilgiye göre, tecrübeli dalgıç Can Akyürek, tek başına gerçekleştirdiği bir derin dalış antrenmanı sırasında regülatöründe (tüpten gelen havayı solunabilir basınca düşüren cihaz) bir sızıntı fark etti. Hızla hava kaybetmeye başlayan Akyürek, panik anında normalde takip etmesi gereken yavaş ve güvenli yükseliş protokolünü uygulama şansını yitirdi. Vurgun yeme tehlikesiyle karşı karşıya kalan dalgıç, o anları şöyle anlattı:"Her şey saniyeler içinde oldu. Havamın hızla bittiğini fark ettim ve yüzeye daha 30 metre vardı. O derinlikte panikle hızlı bir çıkış yapmak ölümcül olabilirdi. Tam o anda bileğimdeki saat titreyerek bana güvenlik duraklaması yapmam gerektiğini gösterdi. Bu uyarı, paniğimi bir anlığına bastırıp mantıklı düşünmemi sağladı."
Teknolojinin Hayat Kurtaran Dokunuşu
Akyürek, Apple Watch Ultra'nın Derinlik (Depth) uygulamasının sağladığı anlık veriler sayesinde kalan süresini ve güvenli çıkış hızını kontrol altında tutmayı başardı. Yavaşça yükselirken, saatin yüzeye yakın bir noktada devreye giren Acil SOS özelliğini kullanarak yakındaki teknesine ve sahil güvenliğe acil durum sinyali gönderdi. Konumunu tam olarak belirten sinyal sayesinde yardım ekipleri dakikalar içinde olay yerine ulaştı ve bilinci kapanmak üzere olan dalgıç sudan çıkarıldı.Hastanede yapılan kontrollerin ardından sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Akyürek, "O saat olmasaydı, o anki panikle kesinlikle yanlış bir karar verirdim. Hem bana soğukkanlı olmamı hatırlattı hem de ben yüzeye ulaştığımda yardımın yolda olmasını sağladı. Kelimenin tam anlamıyla hayatımı kurtardı," dedi.
Giyilebilir Teknoloji İçin Yeni Bir Kilometre Taşı
Bu olay, Apple Watch Ultra gibi gelişmiş giyilebilir cihazların sadece birer aksesuar veya spor takipçisi olmaktan çıkıp, kritik anlarda hayat kurtarabilecek profesyonel birer ekipman haline geldiğinin en net kanıtı oldu. Özellikle dalış, dağcılık gibi ekstrem sporlarla uğraşanlar için bu tür teknolojilerin önemi bir kez daha gözler önüne serildi.KFN Haber Merkezi olarak Can Akyürek'e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve teknolojinin insan hayatına olan olumlu etkilerini aktarmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz.
Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?