Neler yeni

KFN Altay Ana Muharebe Tankı Teslimat Takvimi ve Kritik Detaylar

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN HABERLERİ: ALTAY ANA MUHAREBE TANKI'NIN KADER ANI VE KESİNLEŞEN TESLİMAT TAKVİMİ​

KFNHaberleri.png

Giriş: Bir Projeden Ulusal Güç Sembolüne​

Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal savunma sanayiindeki en uzun soluklu ve stratejik projelerinden biri olan Altay Ana Muharebe Tankı (AMT) projesinde, yıllardır süren bekleyişin ardından kritik bir dönemece girildi. Başlangıcından itibaren teknik zorluklar, özellikle de uluslararası ambargolar kaynaklı motor ve transmisyon tedariki sorunları nedeniyle defalarca ertelenen proje, nihayet somut bir teslimat takvimine kavuştu. Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi, Türkiye'nin kara gücünü yeni bir seviyeye taşımasının yanı sıra, savunma sanayinde tam bağımsızlık hedefine ulaşma yolunda atılmış dev bir adım olarak görülüyor.

Son resmi açıklamalar, Altay tankının seri üretiminin resmen başladığını ve ilk teslimatın kesinleştiğini müjdeliyor. Bu gelişme, sadece TSK'nın modernizasyonunda değil, aynı zamanda BMC'nin Ankara'da kurulan devasa üretim tesisinin faaliyete geçmesiyle de Türkiye'nin zırhlı araç üretim kapasitesinde yeni bir sayfa açıyor.

İlk Teslimat Tarihi ve Üretim Üssünün Açılışı​

Altay Ana Muharebe Tankı projesinin kilometre taşını oluşturan ilk teslimat tarihi ve üretim tesisinin açılışı, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından netleştirildi. Uzun süredir merakla beklenen bu tarihi adım, 28 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek. Bu tarih, sadece tankların TSK'ya teslim edileceği gün değil, aynı zamanda BMC'nin Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (HAB) kurulan, 840 bin metrekarelik devasa Ankara Tank ve Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Üretim Tesisi’nin resmi açılış törenine denk geliyor. Bu tesis, Altay tanklarının seri imalatının kalbi olacak ve Türk savunma sanayii için bir güç gösterisi niteliği taşıyacak.

İlk Aşama Teslimat Miktarı ve Konfigürasyon:

Resmi takvime göre, bu yıl içerisinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 3 adet ALTAY T1 konfigürasyonunda tank teslim edilecek. Bu tanklar, kapsamlı saha testleri ve kullanıcı eğitimleri için kullanılacak olup, seri üretim bandının başlangıcını işaret ediyor. TSK, ilk olarak 23 Nisan 2023’te iki adet Yeni Altay tankını test ve değerlendirme amaçlı envanterine almıştı; şimdi ise seri üretimden çıkan ilk partinin teslimatı gerçekleşiyor.

Seri Üretim Takvimi: 2028'e Kadar 85 Tank​

Projenin ana yüklenicisi BMC'nin Ankara tesislerinde yapılan basın toplantılarında ve SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün'ün açıklamalarıyla, ilk etap seri üretim takvimi detaylı olarak kamuoyuyla paylaşıldı. 250 adetlik ana siparişin ilk fazı olan 85 adet ALTAY T1 tankının teslimatı, kademeli bir plan dahilinde 2028 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

ALTAY T1 Seri Üretim Teslimat Takvimi (Toplam 85 Adet):

YılTeslim Edilecek ALTAY T1 AdediNotlar
20253 adetİlk resmi seri üretim teslimatı.
202611 adetÜretim hızının artırıldığı yıl.
202741 adetEn yoğun teslimat dönemi.
202830 adetT1 konfigürasyonunun tamamlanması.
Toplam85 adetİlk Faz (Kore Güç Grubu ile)
Bu ilk fazın tamamlanmasının ardından, 2028 yılından itibaren, çok daha gelişmiş ve tamamen yerli motorla donatılması hedeflenen ALTAY T2 konfigürasyonuna geçiş yapılacak. T2 konfigürasyonunda toplam 165 adet tankın daha üretilerek TSK envanterine katılması hedefleniyor, böylece 250 adetlik ilk parti siparişi tamamlanmış olacak.

Motor Sorunu ve Yerli Güç Grubu (BATU) Stratejisi​

Altay projesinin on yıllık gelişim sürecini en çok aksatan unsur, 1500 beygir gücündeki güç grubunun (motor ve transmisyon) tedarikinde yaşanan dışa bağımlılıktı. Özellikle Almanya'nın uyguladığı ambargo, projenin seri üretime geçişini engellemişti. Bu durumu aşmak için bir "ara çözüm" stratejisi geliştirildi.

Kore Güç Grubu (Ara Çözüm):

İlk 85 ila 100 adet ALTAY tankının üretiminde, ambargo sorununun aşıldığı Güney Kore'den tedarik edilen motor ve transmisyon sistemi kullanılacak. Bu güç grubu ile tanklar, TSK envanterinde aktif olarak görev yapacak ve personel eğitimi hızlandırılacak. Bu süreç, Altay'ın muharebe kabiliyetini beklemeden sahaya sürmeyi mümkün kılarken, yerli motorun test ve olgunlaşma sürecine de zaman tanıyor.

Yerli ve Millî Çözüm: BATU Güç Grubu:

Projenin esas hedefi olan yerli ve millî güç grubu ise BMC Power tarafından geliştirilen BATU 1500 beygir gücündeki dizel motor ve transmisyon sistemi. Yetkililer, BATU güç grubunun testlerinin laboratuvar ve saha ortamlarında yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtiyor. BATU’nun motoru ve transmisyonu, soğutma sistemleriyle birlikte tamamen yerli tasarım olup, halihazırda ilk sevkiyatları Ankara'daki fabrikaya yapılmıştır.

BMC Power Genel Müdürü'nün son açıklamalarına göre, BATU güç grubunun tüm test ve sertifikasyon süreçlerinin 2026 sonu veya 2027 başları itibarıyla tamamlanması öngörülüyor. Bu tarihten itibaren, seri üretim hattındaki tanklara kademeli olarak Güney Koreli güç grupları yerine, millî BATU motorları entegre edilmeye başlanacak. Bu sayede, Türkiye bu stratejik alandaki dışa bağımlılığını tamamen sona erdirmiş olacak.

Yeni Nesil Zırh ve T2 Konfigürasyonunun Farkları​

ALTAY tankı, sadece motoruyla değil, aynı zamanda modern muharebe sahası gerekliliklerine uygun yenilenmiş konfigürasyonlarıyla da dikkat çekiyor. TSK'ya teslim edilen ilk T1 konfigürasyonları bile önemli ölçüde modernizasyon içeriyor olsa da, asıl teknolojik sıçrama ALTAY T2 versiyonuyla bekleniyor.

ALTAY T2'nin Öne Çıkan Özellikleri:

1. Geliştirilmiş Zırh Sistemi: T2 versiyonu, T1’e göre daha gelişmiş ve yerli kompozit malzemelerle desteklenmiş modüler zırh sistemine sahip olacak.
  2. Tecrit Edilmiş Mühimmat Konfigürasyonu: Gövde içindeki mühimmatların, bir isabet durumunda mürettebatın bulunduğu bölmeden izole edilmesi, tankın hayatta kalma kabiliyetini ve mürettebat güvenliğini önemli ölçüde artıracak.
  3. AKKOR Aktif Koruma Sistemi: Tank, füze ve tanksavar roketlerine karşı ASELSAN tarafından geliştirilen AKKOR Aktif Koruma Sistemi ile donatılmış olarak gelecek. Bu sistem, Altay'a hibrit bir koruma konsepti sunarak sınıfının en korunaklı tanklarından biri olmasını sağlayacak.
  4. Lazer Güdümlü Atış Yeteneği: T2 tanklarının, standart mühimmatların yanı sıra lazer güdümlü tank topu atış yeteneğine sahip olması bekleniyor, bu da uzun menzilli hassas vuruş kabiliyetini artıracak.
  5. Gelişmiş Komuta Kontrol: Tank Komuta Kontrol Bilgi Sistemi (TKKS) sayesinde Altay, diğer zırhlı unsurlarla kesintisiz veri alışverişi yapabilecek ve TSK’nın diğer komuta kontrol sistemleriyle tam uyum içinde çalışabilecek.

Sonuç: Savunma Sanayii Bağımsızlığına Doğru​

Altay Ana Muharebe Tankı projesi, Türkiye'nin zorlu uluslararası koşullarda dahi kendi teknolojik çözümlerini üretebilme iradesinin bir kanıtıdır. 28 Ekim’de yapılacak ilk teslimat ve üretim tesisinin açılışı, projenin prototip aşamasından seri üretime geçişini resmileştirirken, 2028 sonuna kadar 85 tankın TSK envanterine katılması planlanmıştır.

Asıl stratejik hedef olan BATU motorunun 2027 yılı başlarından itibaren tanklara entegrasyonuyla, Altay, motor ve alt sistemlerdeki yerlilik oranını yüzde 90'ın üzerine taşıyarak gerçek anlamda millî bir güç haline gelecektir. Bu tank, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne güç katmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası savunma pazarındaki rekabet gücünü de artıracaktır. Altay’ın geleceği, artık sadece bir tankın envantere girişi değil, bir ulusun teknolojik bağımsızlık vizyonunun sahaya yansımasıdır.

Peki Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 1)