Neler yeni

KFN AirPods Üretimi Hindistan'da Zirveye Çıktı: Hedef Aylık 200 Bin

📢 KralForum’a Hoş Geldiniz!

Sadece üyelere özel içeriklere erişmek ve topluluğumuzun bir parçası olmak için şimdi ücretsiz üye ol. 👉 Hemen aramıza katıl, sohbetlere dahil ol ve ayrıcalıkları keşfet!

KFN Haberleri: AirPods Üretimi Hindistan'da Zirveye Çıktı: Hedef Aylık 200 Bin​

Apple, 'Çin Plus One' stratejisini güçlendiriyor: Haydarabad'daki Foxconn tesisi üretimi ikiye katlıyor.

KFNHaberleri.png

Apple, küresel tedarik zinciri haritasını yeniden çizmeye devam ediyor. Teknoloji devi, en popüler aksesuarlarından biri olan AirPods'un üretiminde vites yükselterek Hindistan'ı önemli bir üretim merkezi haline getirme yolunda dev bir adım atıyor. Son raporlara göre Apple, Haydarabad'daki Foxconn Interconnect Technology (FIT) tesisindeki AirPods üretimini "zirveye" taşımak için mevcut kapasitesini ikiye katlama kararı aldı. Bu stratejik hamle, şirketin hem "Çin Plus One" olarak bilinen riskten kaçınma stratejisini güçlendiriyor hem de kablosuz kulaklık pazarındaki ezici üstünlüğünü pekiştirmeyi amaçlıyor.

Mevcut durumda ayda yaklaşık 100.000 adet AirPods üreten Haydarabad'daki tesis, Apple'dan gelen yeni talimatla birlikte üretim hedefini aylık 200.000 adede çıkarıyor. Bu %100'lük artış, sadece bir kapasite artışından öte, Hindistan'ın Apple'ın küresel operasyonlarındaki artan öneminin de bir göstergesi. Bu iddialı hedefe ulaşmak için önümüzdeki altı ila sekiz ay içinde tesisin ciddi bir dönüşüm geçirmesi planlanıyor. Bu dönüşümün en dikkat çekici yanlarından biri, Foxconn'un Vietnam'daki tesislerinden gelişmiş üretim makinelerinin Hindistan'a kaydırılıyor olması. Bu durum, Apple'ın üretim operasyonlarını sadece Çin dışına değil, aynı zamanda Asya'daki diğer üretim üsleri arasında da yeniden dengelediğini gösteriyor.

Bu devasa genişleme, beraberinde büyük bir yatırımı ve istihdam artışını da getiriyor. Foxconn'un Haydarabad'daki bu proje için toplam 4.800 crore Rupi (yaklaşık 575 milyon Dolar) tutarında bir yatırım taahhüdü bulunuyor ve bu meblağın 3.000 crore Rupi'lik (yaklaşık 360 milyon Dolar) kısmı şimdiden yatırılmış durumda. Üretimdeki bu artış, doğrudan tesisin çalışan sayısına da yansıyacak. Mevcutta yaklaşık 2.000 kişiye istihdam sağlayan fabrikanın, genişlemenin tamamlanmasıyla birlikte çalışan sayısını 5.000'e çıkarması bekleniyor. Bu, bölge ekonomisi için de büyük bir kazanım anlamına geliyor.

Apple'ın bu hamlesinin zamanlaması da oldukça manidar. Şirket, geçtiğimiz ay tanıtılan yeni nesil AirPods 4 ve üst segment AirPods Pro 3 modellerine yönelik beklenen yüksek talebi karşılamak için üretim ağını güvence altına alıyor. Hindistan'daki bu kapasite artışı, Apple'ın iPhone üretimindeki başarısının bir devamı niteliğinde. Hatırlanacağı üzere Apple, mali yılın ilk altı ayında Hindistan'dan 10 milyar Dolar gibi rekor bir seviyede iPhone ihracatı gerçekleştirmişti. Şimdi ise bu başarıyı, "Giyilebilir Cihazlar, Ev ve Aksesuarlar" kategorisinin en kârlı ürünlerinden biri olan AirPods'a taşıyor.

Elbette bu süreç tamamen pürüzsüz ilerlemedi. Yılın başlarında, Çin'in nadir toprak elementlerinin ihracatına getirdiği kısıtlamalar nedeniyle, AirPods üretiminde kritik bir bileşen olan disprosyum (dysprosium) tedarikinde geçici darboğazlar yaşanmıştı. Ancak bu sorunun Ağustos ayında çözülmesiyle birlikte üretim yeniden istikrar kazandı ve genişleme planları hızlandı.

Sonuç olarak, Apple'ın AirPods üretimindeki bu "zirve" hedefi, şirketin küresel stratejisinde tek bir ülkeye olan bağımlılığı azaltma ve tedarik zincirini daha dayanıklı hale getirme kararlılığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Hindistan, Apple için sadece büyük bir pazar değil, aynı zamanda dünyanın en gelişmiş teknoloji ürünleri için kritik bir üretim üssü olarak konumunu sağlamlaştırıyor. TWS (Tam Kablosuz Stereo) pazarında %23'lük pazar payı ile zaten lider olan Apple, bu hamlesiyle rakipleri Xiaomi ve Samsung üzerindeki baskıyı daha da artırarak pazar hakimiyetini gelecek yıllar boyunca sürdüreceğini garanti altına alıyor.

Bu Konuyu Okuyanlar (Toplam Okuyanlar 0)
No registered users viewing this thread.

KFN Haberleri