Konu Sahibi
CS 1.6 Yeni Sunucu Kurulumu ve Panel Desteği Rehberi
Counter-Strike 1.6, yıllara meydan okuyan efsanevi bir oyun olmaya devam ediyor. Kendi oyun sunucusunu kurarak arkadaşlarıyla özel bir ortamda oynamak veya daha büyük bir topluluk oluşturmak isteyenler için bu süreç oldukça heyecan vericidir. Modern oyun panelleri sayesinde sunucu yönetimi eskisinden çok daha kolay.Bu rehber, sıfırdan bir CS 1.6 sunucusu kiralamak, ilk ayarları yapmak ve karşılaşabileceğiniz sorunlarda panel desteğinden nasıl faydalanacağınızı anlatmak için hazırlandı.
1. Adım: Doğru Hosting Firmasını ve Sunucu Paketini Seçmek
Sunucu kurmanın ilk ve en önemli adımı, ihtiyaçlarınıza uygun bir hosting (barındırma) hizmeti bulmaktır.- Lokasyon: Oyuncularınıza en yakın lokasyonu seçmek, düşük ping (gecikme) değerleri için kritiktir. Türkiye'deki oyuncular için Türkiye lokasyonlu bir sunucu en idealidir.
- Performans (CPU & RAM): Sunucunun takılmadan çalışması için donanım gücü önemlidir. Oyuncu sayınıza göre yeterli kaynak sunan bir paket seçin. Genellikle hosting firmaları paketlerini oyuncu sayısına göre (Örn: 16 kişilik, 24 kişilik) isimlendirir.
- DDoS Koruması: Sunucunuzu olası internet saldırılarına karşı koruyan DDoS (Distributed Denial of Service) koruması, kesintisiz bir oyun deneyimi için olmazsa olmazdır.
- Panel Desteği ve Kullanım Kolaylığı: Özellikle yeni başlayanlar için, firmanın sunduğu teknik desteğin kalitesi ve oyun panelinin anlaşılır olması çok önemlidir.
2. Adım: Oyun Panelini Anlamak
Sunucunuzu kiraladıktan sonra size bir "Oyun Paneli" erişimi verilir. Bu panel, sunucunuzun beynidir ve tüm işlemleri buradan yaparsınız. Paneller firmadan firmaya değişiklik gösterse de temel işlevleri aynıdır:- Sunucuyu Başlat / Durdur / Yeniden Başlat: Sunucunuzun durumunu kontrol ettiğiniz temel komutlar.
- Dosya Yöneticisi (FTP Erişimi): cstrike klasörü içindeki dosyalara (server.cfg, maps.ini, plugins.ini vb.) erişmenizi, düzenlemenizi, yeni eklentiler (plugin) veya haritalar (map) yüklemenizi sağlar.
- Konsol: Sunucunun anlık olarak loglarını ve komut çıktılarını görebileceğiniz ekrandır. Hataları tespit etmek için kullanılır.
- Eklenti Yöneticisi: Tek tıkla popüler AMX Mod X eklentilerini kurmanızı sağlayan otomatik sistemler.
- Ayarlar / Düzenleyiciler: server.cfg gibi önemli yapılandırma dosyalarını doğrudan panel üzerinden kolayca düzenlemenizi sağlayan arayüzler.
3. Adım: Temel Sunucu Ayarları (server.cfg)
Sunucunuzu ilk kez çalıştırmadan önce temel ayarlarını yapmalısınız. Bu ayarlar genellikle Dosya Yöneticisi'nden erişeceğiniz cstrike/server.cfg dosyası içinde bulunur.- hostname "Sunucu Adiniz": Sunucunuzun oyun listesinde görünecek adı.
- rcon_password "GucluBirSifre": Sunucuya uzaktan yönetici komutları göndermek için kullanılan RCON şifresi. Bu şifreyi kimseyle paylaşmayın.
- sv_password "": Sunucuya giriş şifresi. Boş bırakırsanız herkes girebilir. Sadece arkadaşlarınızla oynamak istiyorsanız bir şifre belirleyebilirsiniz.
- mp_timelimit 45: Harita süresi (dakika).
4. Adım: Yönetici (Admin) Ekleme
Sunucuda yetkili olmak için kendinizi admin olarak eklemeniz gerekir. Bu işlem genellikle AMX Mod X eklentisi üzerinden yapılır.- Panele girin ve Dosya Yöneticisi'nden cstrike/addons/amxmodx/configs/users.ini dosyasını bulun ve düzenleyin.
- Dosyanın en altına gidin ve şu formatta kendi bilgilerinizi ekleyin:"Oyuncu Adiniz" "Sifreniz" "abcdefghijklmnopqrstu" "a"
- Buradaki "Oyuncu Adiniz" ve "Sifreniz" kısımlarını doldurun.
- Oyuna girmeden önce oyun konsoluna setinfo _pw "Sifreniz" yazın. Bu komut, belirlediğiniz şifreyi oyuna tanıtır.
- Sunucuya bağlandığınızda artık yetkili bir yönetici olacaksınız.
Panel Desteğinden Ne Zaman ve Nasıl Yardım İstenir?
Hosting firmaları, sundukları panel ve sunucunun altyapısı ile ilgili destek verirler.- Ne Zaman Destek İstenir?
- Sunucu hiç başlamıyorsa (Start butonuna bastıktan sonra hemen stop oluyorsa).
- Panele erişim sağlayamıyorsanız.
- Sunucuda ani ve yüksek gecikme (lag) veya paket kaybı (loss) yaşanıyorsa.
- FTP'ye dosya yükleyemiyorsanız.
- Nasıl Destek İstenir?
- Hosting firmanızın web sitesindeki "Destek Talebi" veya "Ticket" bölümünü kullanın.
- Sorununuzu olabildiğince detaylı anlatın. "Sunucum çalışmıyor" demek yerine, "Start butonuna basıyorum, konsolda 'XYZ' hatası görünüyor ve sunucu kapanıyor" gibi spesifik bilgiler verin.
- Gerekirse panelden aldığınız hata mesajlarının ekran görüntülerini ekleyin.