Konu Sahibi
CS 1.6 Sunucu Hatası: "[CSD Guard] CFG temizleyin." Nedir ve Nasıl Çözülür?
Counter-Strike 1.6 sunucularına bağlanmaya çalışırken aniden karşınıza çıkan "[CSD Guard] CFG temizleyin." hatası, birçok oyuncunun canını sıkan yaygın bir sorundur. Bu hata, oyundan atılmanıza neden olur ve genellikle ne yapmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaratır. Peki, bu hata ne anlama geliyor ve sunucuya tekrar girebilmek için ne yapmalısınız?Bu makalede, CSD Guard hatasının ardındaki nedenleri açıklayacak ve bu sorunu kalıcı olarak çözmeniz için gereken adımları basit ve anlaşılır bir şekilde anlatacağız.
Hatanın Kaynağı: CSD Guard ve Yasaklı Komutlar
CSD Guard, birçok CS 1.6 sunucusu tarafından kullanılan popüler bir anti-hile ve sunucu yönetim eklentisidir. Temel amacı, oyuncuların haksız avantaj sağlayan hileleri veya komut dosyalarını (script) kullanmasını engellemektir.Sunucuya bağlanmaya çalıştığınızda, CSD Guard eklentisi oyununuzun yapılandırma dosyalarını (.cfg uzantılı dosyalar) otomatik olarak tarar. Eğer bu dosyalarda sunucu tarafından yasaklanmış veya "hile" olarak kabul edilen komutlar bulursa, güvenliğiniz için bağlantınızı keser ve o meşhur "CFG temizleyin" uyarısını gösterir.
Hile olarak algılanan yaygın komutlar şunlardır:
- alias Komutları: Birden fazla komutu tek bir tuşa atayan veya karmaşık eylemler gerçekleştiren özel komutlar. (Örn: "silent defuse" veya "bunny hop" scriptleri).
- Yasaklı bind Atamaları: Sunucunun kurallarına aykırı olan tuş atamaları.
- Oyunun Normalde İzin Vermediği Scriptler: Oyuncu modellerini değiştirmeye, nişangahı küçültmeye veya diğer haksız avantajlar sağlamaya yönelik kod parçacıkları.
Adım Adım Çözüm Rehberi
Bu hatadan kurtulmanın en garantili yolu, yapılandırma dosyalarınızı varsayılan, "temiz" haline geri döndürmektir.1. Counter-Strike Dosya Konumunu Açın
Öncelikle oyunun yüklü olduğu klasöre ulaşmanız gerekiyor.- Steam Kullanıcıları İçin (En Kolay Yol):
- Steam Kütüphanenizi açın.
- Counter-Strike'a sağ tıklayın.
- Yönet > Yerel dosyalara göz at seçeneğine tıklayın. Bu işlem sizi doğrudan oyunun ana klasörüne götürecektir.
2. cstrike Klasörüne Girin
Açılan ana oyun klasörünün içinde cstrike adında bir klasör göreceksiniz. Bu klasör, tüm haritaların, ayarların ve modellerin bulunduğu yerdir. cstrike klasörüne girin.3. Yapılandırma (.cfg) Dosyalarını Temizleyin
İşte en önemli adım burası. cstrike klasörünün içinde ayarlarınızı barındıran .cfg uzantılı dosyaları bulacaksınız.- En Hızlı ve Kesin Çözüm:
- Bu klasördeki config.cfg dosyasını bulun ve silin.
- Eğer varsa, userconfig.cfg ve autoexec.cfg dosyalarını da silin. Bu iki dosya genellikle özel script'lerin saklandığı yerlerdir.
- Endişelenmeyin, bu işlem oyuna zarar vermez. Counter-Strike'ı bir sonraki başlatışınızda, oyun kendine varsayılan ve tamamen temiz bir config.cfg dosyası oluşturacaktır.
- Ayarlarımı Kaybetmek İstemiyorum Diyenler İçin (Manuel Çözüm):
- config.cfg, userconfig.cfg ve autoexec.cfg dosyalarını Not Defteri veya başka bir metin düzenleyici ile açın.
- Dosyaların içini kontrol ederek alias ile başlayan tüm satırları ve şüpheli gördüğünüz diğer komutları silin.
- Dosyayı kaydedip oyuna girmeyi tekrar deneyin.