Konu Sahibi
CS 1.6 Sunucunuzda AMXX Komutları Neden Çalışmaz? Kapsamlı Sorun Giderme Rehberi
Counter-Strike 1.6 sunucu yönetiminin temel taşlarından biri olan AMX Mod X (AMXX), sunucunuza sayısız özellik ve yönetim kolaylığı katar. Ancak bazen, heyecanla kurduğunuz eklentilerin veya temel yönetim komutlarının (amx_slap, amx_kick, amx_map vb.) çalışmadığını fark edersiniz. Bu durum, genellikle basit yapılandırma hatalarından kaynaklanır ve sistematik bir yaklaşımla kolayca çözülebilir.Bu makalede, AMXX komutlarının çalışmamasının en yaygın nedenlerini ve adım adım çözüm yollarını bulacaksınız.
Adım 1: AMX Mod X Düzgün Yüklendi mi?
Her şeyden önce, AMXX'in sunucunuzda aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz.Nasıl Kontrol Edilir?
- Sunucunuzun konsolunu açın (HLSW veya oyun içi konsol üzerinden).
- Aşağıdaki komutu yazıp Enter'a basın:
meta list
- Çıkan listede aşağıdakine benzer bir satır görmelisiniz:[ 1] AMX Mod X RUN - amxmodx_mm_i386.so v1.8.2 ini Start Never
Adım 2: Yönetici (Admin) Yetkiniz Var mı? (En Sık Karşılaşılan Sorun)
Komutların çalışmamasının en yaygın nedeni, kendinizi sunucuya admin olarak tanıtmamış olmanızdır. AMXX, kimin hangi komutu kullanabileceğini users.ini dosyası üzerinden belirler.Çözüm:
- Sunucunuzun FTP'sine bağlanın ve şu yola gidin: cstrike/addons/amxmodx/configs/
- users.ini dosyasını bir metin düzenleyici ile açın.
- Dosyanın en altına inin ve kendi adminliğinizi ekleyin. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır:
- Nick ve Şifre ile Adminlik (En Yaygın):
"Oyuncu Adiniz" "Sifreniz" "abcdefghijklmnopqrstu" "a"
- "Oyuncu Adiniz": Oyundaki nick'iniz.
- "Sifreniz": Sunucuya girerken kullanacağınız şifre.
- "abcdefghijklmnopqrstu": Tüm yetkileri ifade eden bayraklar (flags).
- "a": Bu yetkinin nick ve şifre kontrolü ile çalıştığını belirtir.
- Nick ve Şifre ile Adminlik (En Yaygın):
- Dosyayı kaydedip sunucunuza geri yükleyin.
- Sunucunun haritasını değiştirin veya sunucuyu yeniden başlatın.
- Oyuna girmeden önce, oyunun konsoluna şu komutu yazın:
setinfo _pw "Sifreniz"
- Sunucuya bağlandığınızda AMXX sizi admin olarak tanıyacaktır.
Adım 3: Eklentiler (Pluginler) Aktif mi?
Kullandığınız komut, özel bir eklentiye ait olabilir ve bu eklenti devre dışı bırakılmış olabilir. Örneğin, amx_grab komutu admin_fun.amxx eklentisine aittir.Nasıl Kontrol Edilir?
- Sunucu konsoluna amx_plugins yazın. Karşınıza sunucuda yüklü olan tüm eklentilerin bir listesi ve durumları gelecektir.
- Kullanmak istediğiniz komutun ait olduğu eklentinin yanında running yazdığından emin olun.
- Eğer bad load veya failed gibi bir hata görüyorsanız, eklenti düzgün çalışmıyor demektir.
- FTP üzerinden cstrike/addons/amxmodx/configs/plugins.ini dosyasını açın.
- Çalışmasını istediğiniz eklentinin adının başında ; (noktalı virgül) işareti olmadığından emin olun. Başında ; olan satırlar pasif demektir.
- Yanlış: ;admin_fun.amxx
- Doğru: admin_fun.amxx
- Dosyayı kaydedip haritayı değiştirin.
Adım 4: Gerekli Modüller Yüklü mü?
Bazı eklentiler çalışmak için belirli AMXX modüllerine ihtiyaç duyar (örneğin, CStrike, Fun, Engine, MySQL). Eğer bir eklentinin ihtiyaç duyduğu modül aktif değilse, eklenti çalışmaz ve dolayısıyla komutları da işlemez.Çözüm:
- FTP üzerinden cstrike/addons/amxmodx/configs/modules.ini dosyasını açın.
- Temel modüllerin (fun, engine, cstrike, csx) aktif olduğundan (başlarında ; olmadığından) emin olun.
- Eğer MySQL veritabanı gerektiren bir eklenti kullanıyorsanız mysql veya sqlite modülünün de aktif olduğundan emin olun.
- Dosyayı kaydedip haritayı değiştirin.
Adım 5: Hata Kayıtlarını (Logları) İnceleyin
Eğer yukarıdaki adımların hiçbiri işe yaramadıysa, en kesin bilgiyi AMXX'in hata kayıt dosyaları verecektir.Nasıl Yapılır?
- FTP üzerinden cstrike/addons/amxmodx/logs/ klasörüne gidin.
- error.log veya benzer isimli log dosyalarını açın.
- Bu dosyalarda hangi eklentinin veya modülün neden yüklenemediğine dair detaylı hata mesajları bulabilirsiniz. Örneğin, "Module required: cstrike" gibi bir hata, cstrike modülünü aktif etmeniz gerektiğini size söyleyecektir.
Özet Kontrol Listesi
Sorun Alanı | Kontrol Edilecek Dosya/Komut | Çözüm |
---|---|---|
AMXX Yüklenmesi | meta list (konsol komutu) | Listede "AMX Mod X" satırının yanında "RUN" yazdığından emin olun. |
Admin Yetkisi | configs/users.ini | Kendi nick/şifre veya SteamID'nizi doğru yetki bayraklarıyla ekleyin. |
Eklenti Durumu | configs/plugins.ini | İlgili eklentinin adının başında ; olmadığından emin olun. |
Modül Eksikliği | configs/modules.ini | Eklentinin ihtiyaç duyduğu modüllerin aktif olduğundan emin olun. |
Detaylı Hatalar | logs/error.log | Dosyayı inceleyerek spesifik hata mesajını bulun ve ona göre hareket edin. |
Bu adımları sırasıyla takip ederek CS 1.6 sunucunuzdaki AMXX komutlarının çalışmama sorununu büyük olasılıkla çözebilirsiniz. Unutmayın, sorunların %90'ı users.ini dosyasının yanlış yapılandırılmasından kaynaklanmaktadır.